Tarile europene, precaute privind gazduirea detinutilor de la Guantanamo

Miercuri, 24 Decembrie 2008, ora 17:00
868 citiri
Tarile europene, precaute privind gazduirea detinutilor de la Guantanamo
Foto: Reuters

Gazduirea detinutilor de la Guantanamo in Europa trebuie sa faca obiectul unei actiuni "concertate" a tarilor europene, considera Franta si Germania, in timp ce Olanda si Danemarca au anuntat deja ca, in ceea ce le priveste, nu sunt de acord cu aceasta initiativa.

Ideea de a gazdui detinuti de la controversata inchisoare americana din Cuba, pe care presedintele ales Barack Obama a promis sa o inchida, a fost relansata la inceputul lunii decembrie de ministrul portughez de externe, Luis Amado.

Acesta a anuntat ca tara sa este gata sa ajute noua administratie americana sa inchida Guantanamo primind detinuti de acolo si a cerut si celorlalte tari europene sa faca acelasi lucru, relateaza AFP.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Sean McCormack s-a declarat multumit marti de "noua atitudine din partea tarilor europene si UE", iar cu o zi inainte secretarul de stat Condoleezza Rice salutase si ea initiativa lui Amado.

Insa celelalte europene s-au aratat mai prudente fata de aceasta propunere. "Credem ca aceasta propunere trebuie sa faca obiectul unor consultari intre europeni (...) este firesc sa avem un raspuns discutat si coordonat", a declarat miercuri pentru AFP Eric Chevallier, purtatorul de cuvant al sefului diplomatiei franceze, Bernard Kouchner.

"Noi am cerut permanent inchiderea Guantanamo, asa ca, evident, suntem multumiti ca presedintele american (ales) si-a anuntat dorinta de a inchide" centrul de detentie, a precizat el.

Luni, Guvernul german a anuntat ca ar putea lua in calcul gazduirea de detinuti de la Guantanamo, dar numai dupa retragerea presedintelui George W. Bush in 20 ianuarie si in cadrul unei actiuni coordonate cu restul tarilor din Uniunea Europeana.

Insa unele tari au anuntat deja ca nu sunt de acord sa gazduiasca detinuti de la Guantanamo.

"Olanda nu va primi detinuti de la Guantanamo", a declarat marti pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului olandez de Externe. "Daca nu mai trebuie judecati, dar nu pot sa se intoarca in tarile lor, este inainte de toate responsabilitatea tarii care i-a arestat si trimis la inchisoare: Statele Unite", a subliniat purtatorul de cuvant.

Oficialul olandez a precizat insa ca tara sa este gata sa ajute la reflectia asupra mijloacelor de a "garanta un proces echitabil" celor care vor trebui totusi judecati.

"Statele Unite sunt responsabile de prizonierii lor", a declarat la randul sau purtatoarea de cuvant a Ministerului suedez de Externe, Miriam Mannbro, precizand ca Suedia nu a primit nicio cerere oficiala de la Washington.

Danemarca exclusese deja aceasta posibilitate la sfarsitul lunii noiembrie, argumentand ca unii dintre detinuti pot reprezenta o "potentiala amenintare pentru securitate", potrivit sefului diplomatiei daneze, Per Stig Moeller.

Pe de alta parte, Asociatia Americana a Uigurilor (UAA) a salutat disponibilitatea unor tari europene de a primi detinuti de la Guantanamo si si-a exprimat "recunostinta" pentru presedintele ales Barack Obama, care a promis ca va inchide centrul de detentie.

La Guantanamo sunt detinuti 17 uiguri, musulmani turcofoni din China, care au fost achitati de orice acuzatie in urma cu patru ani. Ei nu pot fi trimisi in China, in pofida cererilor repetate ale Biejingului, pentru ca minoritatea din care fac parte este persecutata, iar Washingtonul cauta o tara dispusa sa ii primeasca.

Guantanamo are in prezent circa 250 de detinuti din cei 800 care au trecut pe acolo de la deschiderea centrului de detentie, in ianuarie 2002. Destinata indivizilor suspectati de Washington de legaturi cu al-Qaida sau talibanii, Guantanamo a devenit simbolul exceselor din razboiul impotriva terorismului lansat de George W. Bush dupa atentatele din 11 septembrie 2001

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#tari europene Guantanamo, #gazdui detinuti Guantanamo, #Barack Obama Guantanamo , #stiri externe