The Guardian: Regimul din Iran se destrama dupa modelul celui al lui Ceausescu

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 19:06
3388 citiri
The Guardian: Regimul din Iran se destrama dupa modelul celui al lui Ceausescu

Ce leaga Iranul de Ceausescu, in afara de o ultima vizita a unui dictator inainte sa fie impuscat? Un regim iranian care isi poate privi destramarea in oglinda timpului: regimul comunist de la Bucuresti, infrant in urma cu 20 de ani printr-o revolutie cu morti si violente, stare de care Teheranul nu este deloc strain.

The Guardian le atrage atentia liderilor lumii ca intotdeauna provoaca, voit sau nu, efecte a caror evolutie clara poate fi observata in evenimentele care au scris istoria.

Primii stropi de sange ce au curs pe strazile Teheranului sunt asemanatori cu cei romanesti, din 1989, cand Nicolae Ceausescu s-a intors din Iran intr-o tara scapata de sub control, desi o lasase cu un singur protest, la Timisoara.

Jurnalistii britanici trag, asadar, concluzia ca regimul ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem iranian, si al clericilor conservatori care il sustin a inceput sa se destrame, dupa modelul dezmembrarii, in 1989, a elitei comuniste din jurul lui Nicolae Ceausescu, in Romania.

Insa asemanarea nu este doar una de suprafata, ci, mai degraba, una de interior: liderii iranieni miros, pesemne, un pericol daca s-au gandit in ultima vreme tot mai mult la ceea ce s-a intamplat in 1989 in Romania.

Evenimentele sangeroase de acum 20 de ani ofera conducerii iraniene cateva indicii despre ceea ce se intampla in culise atunci cand puterea incearca sa pastreze loialitatea politiei si armatei, cand situatia poate evolua foarte rapid intr-o schimbare de regim.

Daca viitorul celor care ies in strada sa acuze represiunile brutale ale militiilor este oarecum previzibil, ce se va intampla cu elitele politice, odata ajunse pe mana poporului?

Atat elita puterii cat si a opozitiei emana din sustinatorii lor, ultraconservatorii contand pe Gardienii Revolutiei, care ar fi refuzat reprimarea violenta a mnifestantilor, si pe militiile basij, iar opozitia pe poporul nemultumit de represiunile actualului regim, politica economica precara si izolarea Iranului pe scena internationala.

The Guardian atrage atentia ca ayatollahul iranian Ali Khamenei ii seamana dictatorului Nicolae Ceausescu extrem de mult si intr-un punct sensibil: nu face decat sa infurie masele prin refuzul de a accepta realitatea.

Daca structurile din jurul lui Ceausescu si-au dat seama ca viitorul lor depinde de eliminarea dictatorului, conservatorii iranieni nu privesc cu ochi buni actiunile lui Khamenei.

Pe masura ce tot mai multe persoane publice influente, printre care ayatollahul Montazeri, isi exprima sprijinul fata de manifestanti, puterea iraniana se destabilizeaza, atrage atentia The Guardian.

(A.T.)

Citeste si:
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, rămâne cu sechestru asigurator pe toate terenurile cumpărate în comuna Nana. Curtea de Apel București a menținut joi, 20...