The Times: Guvernul SUA preia controlul a doi giganti ipotecari

Luni, 08 Septembrie 2008, ora 07:04
1348 citiri
The Times: Guvernul SUA preia controlul a doi giganti ipotecari

Gigantii ipotecari americani Fannie Mae si Freddie Mac vor fi pusi sub control guvernamental, intr-o incercare de a-i salva de faliment, anunta The Times.

''Infuzia'' de bani pe care trezoreria americana este dispusa sa-i investeasca in salvarea celor doua institutii financiare este cuprinsa intre 15 si 20 de miliarde de dolari, cel mai mare ajutor acordat de Guvernul Statelor Unite, noteaza The Times.

Trecerea celor mai importanti jucatori de pe piata ipotecara din Statele Unite sub controlul statului va determina o inlocuire a conducerii de top, precum si o diminuare considerabila a valorii pachetelor de actiuni.

Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, i-ar fi avertizat deja pe directorii generali ai celor doua banci ca isi vor pierde functia in urma nationalizarii.

Fannie Mae si Freddie Mac controleaza circa 75% din piata ipotecara din SUA.

Impreuna, Fannie Mae si Freddie Mac garanteaza sau detin imprumuturi ipotecare in valoare de circa 5,3 miliarde de dolari. Ambele banci inregistreaza pierderi uriase, scrie si The Independent .

Doar intre lunile aprilie si iulie au pierdut peste 3,1 miliarde de dolari. Sectorul imobiliar american inregistreaza in continuare pierderi.

Preturile locuintelor au scazut in august cu circa 12,7%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Pierderile suferite de companiile Fannie Mae si Freddie Mac, cei mai mari furnizori de credite ipotecare din SUA, ameninta sa contribuie la agravarea incetinirii ritmului de crestere a economiei americane prin afectarea sistemului de credite intr-o industrie imobiliara care se afla deja in cea mai mare criza a ultimilor 25 de ani, aminteste la randul sau Bloomberg.

Potrivit analistilor chestionati de Bloomberg, Fannie Mae si Freddie Mac ar putea raporta pierderi trimestriale nete pana in primul trimestru din 2009, inclusiv.

Datoriile Fannie Mae scadente pana in 30 septembrie se ridica la 120 miliarde dolari, in timp ce Freddie Mac trebuie sa plateasca 103 miliarde dolari.

Fannie si Freddie ar trebui sa emita noi titluri de imprumut pentru a acoperi aceste sume, dar randamentele cerute de investitori au crescut recent, iar probabilitatea ca ambele companii sa nu reuseasca sa atraga suficiente resurse este destul de mare.

Numarul debitorilor rau-platnici din Statele Unite, pe segmentul creditelor ipotecare, a depasit maximul inregistrat de cand a inceput monitorizarea.

Autoritatea de supraveghere a celor doua companii a precizat, recent, ca Fannie Mae si Freddie Mac ar putea fi nevoite, in plus, sa inregistreze deprecierea unui portofoliu de titluri financiare, evaluat la 217 miliarde dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul denunță un veto „iresponsabil” și „neconstructiv” al SUA la candidatura palestiniană la ONU. „Caracterul fraudulos al politicii externe americane”
Iranul a calificat vineri drept „iresponsabil” şi „neconstructiv” votul Statelor Unite care blochează candidatura palestiniană la aderarea la ONU, relatează AFP. Douăsprezece ţări...
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Șeful CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare
Directorul CIA, William Burns, a avertizat, joi, 18 aprilie, că, fără sprijinul SUA, Ucraina are slabe șanse să supraviețuiască și anul acesta atacului rusesc, potrivit CBS News. Ucraina...
#SUA, #giganti ipotecari, #faliment, #ajutor guvernamental , #stiri externe