The Times: UE ar trebui sa taie finantarile pentru Bulgaria

Joi, 10 Aprilie 2008, ora 18:00
1337 citiri
The Times: UE ar trebui sa taie finantarile pentru Bulgaria

Crima organizata, mafia si relatiile foarte stranse ale Sofiei cu Kremlinul o descalifica din postura de stat membru UE si desi nu poate fi exclusa din Uniune, Bulgaria ar trebui sanctionata prin inghetarea finantarilor UE, comenteaza cotidianul britanic The Times, citat de NewsIn.

"In Bulgaria, aproape orice pozitie insemnata te poate ucide - daca scrii carti despre mafia bulgareasca (Gheorghi Stoev - impuscat luni la Sofia), daca esti la conducerea unei companii care repara centrale nucleare bulgaresti (Borislav Gheorghiev - impuscat duminica in fata casei sale din Sofia), sau daca esti la conducerea unei echipe de fotbal (15 presedinti de club ucisi in ultimii 13 ani, dintre care trei de la acelasi club)", scrie analista britanica de politica externa Bronwen Maddox in The Times.

"Ce ar trebui sa faca Uniunea Europeana cu Bulgaria? In urma cu un an, a acceptat-o ca stat membru, impreuna cu Romania, in ciuda esecului lor de a-si reforma tribunalele sau de a combate crima organizata (din 2001 au avut loc peste 150 de asasinate la comanda). De atunci, problema s-a agravat. Aproape fiecare persoana aflata intr-o pozitie de conducere are bani si, prin urmare, legaturi cu crima organizata. Sau a luat pozitie impotriva crimei organizate si poate fi o tinta."

Editorialista britanica critica si Romania pentru lipsa vointei de reforme dupa aderarea la UE.

"Odata ce UE a lasat Bulgaria si Romania sa adere, a pierdut principalul mijloc de presiune pentru reforma, iar paralizia Romaniei, chiar daca nu este chiar atat de letala pentru elita sa, este o problema sistemica separata", remarca Maddox.

"Bruxelles-ul a emis numeroase critici, dupa standardele sale. In 28 martie, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a sosit la Sofia sa certe Bulgaria pentru esecurile sale.

In ciuda manevrei evident deliberate de a-l dezarma cu decernarea medaliei Stara Planina, cea mai inalta onoare bulgara, el le-a spus gazdelor: "Sincer vorbind, nu putem sa repetam constant ca trebuie sa mai fie facute progrese".

In ciuda angajamentelor facute, Bulgaria nu a reusit sa condamne nici un oficial de rang inalt pentru coruptie", continua articolul.

Editorialista britanica pune la indoiala eficacitatea clauzei de salvgardare ce ar putea fi activata la raportul din luna iunie-iulie al Comisiei Europene, deoarece nerecunoasterea sentintelor bulgare in spatiul UE ar bloca tocmai institutiile pe care Uniunea vrea sa le reformeze.

CE ar putea in schimb sa blocheze fonduri agricole in valoare de 6,5 miliarde de euro intre 2007 si 2008.

The Times considera ca situatia actuala din Bulgaria si Romania reflecta faptul ca UE nu a reusit sa impuna anumite standarde de comportament noilor membri.

"UE a fost prea increzatoare ca tarile se vor transforma doar in virtutea faptului ca sunt membre. Urmatoarele candidate nu vor mai scapa asa usor ca Bulgaria si Romania", estimeaza cotidianul britanic.

"Rusia a curtat Bulgaria si a reusit sa o atraga intr-un acord privind o noua conducta de gaz. Asta face Bulgaria imediat dependenta de bunavointa rusa.

Intre timp, vechea garda de la Sofia cere bulgarilor sa aiba incredere in Moscova, nu in Bruxelles-ul pe care nu te poti baza.

Merita ca Bruxelles-ul sa mai acorde o sansa, inainte de a aplica sanctiuni dure.

In mod concret, asta inseamna a cere reforme reale de la Ministerul de Interne si de la premier.

Daca acest demers esueaza, Barroso, care si-a epuizat discursul frustrarii, ar fi indreptatit sa spuna Bulgariei ca nu este pregatita sa fie in UE.

Ceilalti membri n-o pot da afara, dar pot bloca banii pe care Bulgaria se considera indreptatita sa-i primeasca", conchide editorialista.

Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Scandal politic într-o țară NATO din cauza Ucrainei. Ministrul de Externe, demis la doar două săptămâni de la numire
Premierul interimar al Bulgariei, Dimităr Glavcev, l-a demis pe ministrul de Externe, Stefan Dimitrov, la numai două săptămâni de când acesta fusese numit în post. Funcția a fost acum...
Elevii români au făcut furori la Turneul Internațional Avansat de Informatică din Bulgaria. Au obținut 40 de medalii, dintre care 12 de aur
Elevii români au făcut furori la Turneul Internațional Avansat de Informatică din Bulgaria. Au obținut 40 de medalii, dintre care 12 de aur
La turneul Internațional Avansat de Informatică, desfășurat la Shumen, în Bulgaria, au concurat 478 de elevi din 16 țări. România a participat la competiție atât cu loturile naționale de...
#The Times, #crede, #ca UE, #ar trebui, #sa taie, #finantarile, #Bulgaria , #stiri externe