Traficant de arme sirian, extradat in SUA

Vineri, 06 Iunie 2008, ora 22:01
1449 citiri
Traficant de arme sirian, extradat in SUA

Guvernul spaniol a autorizat vineri extradarea in Statele Unite a unui presupus traficant de arme sirian, ai carui complici au fost arestati in Romania in iunie 2007.

Sirianul Monzer al-Kassar nu va fi insa predat autoritatilor americane decat daca Guvernul spaniol va primi asigurari ca acesta nu risca pedeapsa cu moartea sau inchisoarea pe viata fara posibilitate de eliberare, se arata in comunicatul Executivului de la Madrid, citat de Reuters.

Monzer al-Kassar a fost retinut la 8 iunie 2007 pe aeroportul Madrid-Barajas in virtutea unui mandat de arestare emis de tribunalul federal al districtului de sud din New York.

Justitia americana il banuieste pe Kassar de "conspiratie in vederea furnizarii de ajutor si mijloace materiale unei organizatii teroriste, conspiratie in vederea uciderii de cetateni si oficiali americani, conspiratie pentru achizitionarea si folosirea de rachete antiaeriene, precum si de spalare de bani".

Potrivit autoritatilor americane, al-Kassar avea de gand sa vanda, intre 2006 si mai 2007, gherilelor din Fortele Armate Revolutionare ale Columbiei (FARC) diverse armamente, intre care sisteme de rachete sol-aer si mii de unitati de munitie.

Justitia americana crede ca sirianul vinde arme de la inceputul anilor '70. Sirianul este, potrivit presei americane, unul dintre cei mai cunoscuti traficanti de arme din lume si a avut legaturi inclusiv cu fiul lui Saddam Hussein, Uday Hussein. El a furnizat arme si echipament militar diverselor factiuni din Nicaragua, Brazilia, Cipru, Bosnia, Croatia, Somalia, Iran si Irak.

Rezident in sudul Spaniei de zece ani, Monzer al-Kassar a respins aceste acuzatii si a incercat sa conteste decizia de extradare, spunand ca operatiunea care i se reproseaza reprezenta o vanzare legala de arme catre Guatemala.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Armele americane sunt deja în drum spre Ucraina. Rusia devine nervoasă
Armele americane sunt deja în drum spre Ucraina. Rusia devine nervoasă
Decizia de a aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina a fost luată, iar transferul de sprijin a început deja. După ce Camera Reprezentanților din SUA a aprobat o rezoluție privind...
#extradare, #traficant, #arme, #Siria, #madrid, #SUA , #stiri externe