Ziare.com

Traficantii columbieni transporta cocaina cu submarinul

de Valentin Dimitriu
Luni, 22 Iunie 2009, ora 21:17

   

Traficantii columbieni transporta cocaina cu submarinul
Marina columbiana a descoperit un santier naval clandestin, in care erau construite mini-submarine folosite de traficantii de droguri pentru a transporta cocaina.

Autoritatile din Columbia au repurtat succese rasunatoare in lupta cu traficantii de cocaina, luna aceasta, reusind sa desfiinteze un santier naval iegal si sa captureze patru submarine in cadrul unei operatiuni din parcul national Sanquinga, in timp ce inca doua au fost confiscate pe coasta Caraibelor, potrivit The Guardian.

In total, doisprezece submarine au fost capturate si distruse anul acesta, reprezentand un sfert din numarul total de nave detectate din 1993 si pana acum.

Potrivit autoritatilor, submarinele traficantilor transporta aproape o treime din exporturile columbiene de cocaina, estimate la 600 de tone de droguri pe an.

Un singur submarin care trece neobservat poate sa transporte pana la 10 tone de cocaina, ce se vinde in Statele Unite cu 25.000 de dolari kilogramul, aducand un profit de sute de milioane de dolari traficantilor de droguri.

"Facem eforturi imense pentru a captura patru submarine, insa cu un singur transport reusit, traficantii isi recupereaza pierderea", spune Oscar Calderon, locotenent in paza de coasta.

Prinsi de marina, eliberati de judecatori

"Daca mini-submarinele ajung in mare este 98% imposibil sa le mai detectam", spune maiorul Raul Donado din Marina Columbiana.

In rarele ocazii in care aceste submarine sunt detectate, echipajul deschide o trapa de siguranta si scufunda submarinul cu tot cu incarcatura.

Cu transportul de droguri pierdut pe fundul marii, politia este nevoita sa aplice legile internationale si sa-i trateze pe traficanti ca naufragiati, deoarece submarinele in sine nu sunt ilegale in Columbia.

"Daca nu gasim droguri sau dovezi ale traficului in timpul capturii, judecatorii sunt nevoiti sa-i elibereze pe infractori", spune Jesus Belarano, comandantul flotei columbiene din Pacific.

Numai anul trecut, 21 de persoane capturate pe mare au fost eliberate, din lipsa de probe.

Congresul Columbian incearca sa puna punct acestei situatii printr-o lege votata saptamana trecuta care interzice construirea, transportul sau posesia de submarine neinregistrate.

O alta lege americana, intrata in vigoare anul trecut, scoate in afara legii orice submersibile neinregistrate ce navigheaza in apele internationale.

Autoritatile din cele doua tari incearca astfel sa opreasca traficul de droguri, descurajand echipajele ce se imbarca pe mini-submarine.

Miguel Angel Montoya, un fost traficant de droguri, spune ca masurile nu vor avea efectul scontat.

"Nu cred ca se va schimba nimic, pentru ca traficantii profita de saracia din Columbia pentru a recruta marinari dornici sa castige intre 10.000 si 20.000 de dolari pentru un transport. Un capitan este platit cu pana la 60.000 de dolari", spune Miguel Angel Montoya, un mexican implicat in traficul de droguri pana in 2004.

Industria cosciugelor plutitoare

Constructorii de submarine s-au axat in ultimii doi ani pe un singur model standard si au inceput productia de serie, controlata de patru organizatii concurente care lucreaza pentru traficantii de droguri.

Cabinele submarinelor masoara aprope 6 metri patrati, suprafata in care se inghesuie cei patru membri ai echipajului: capitanul, un motorist, un navigator si un reprezentat al traficantilor, care se asigura ca marfa ajunge in siguranta la destinatie.

Localnicii numesc submarinele traficantilor "cosciuge plutitoare", deoarece o mare parte din echipajele imbarcate pe ele nu se mai intorc niciodata acasa.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2704 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor