Traficantul de arme Monzer al-Kassar, informator al serviciilor spaniole

Joi, 06 Noiembrie 2008, ora 09:51
1277 citiri
Traficantul de arme Monzer al-Kassar, informator al serviciilor spaniole

Avocatii presupusului traficant de arme sirian Monzer al-Kassar, judecat pentru ca a incercat sa vanda armament gherilei columbiene FARC, au declarat miercuri ca acesta furniza de fapt informatii serviciilor secrete spaniole.

Al-Kassar, cunoscut drept "printul din Marbella" pentru stilul sau de viata in aceata statiune spaniola luxoasa, este acuzat de conspiratie pentru vanzarea de arme in valoare de milioane de dolari gherilei FARC, informeaza Reuters.

In pledoaria de deschidere, procurorul adjunct Brendan McGuire a spus ca guvernul american a pus agenti sub acoperire sa se dea drept cumparatori de arme pentru FARC si acestia au filmat negocierile cu Kassar si cu unul dintre coacuzati, Luis Felipe Moreno Godoy. Ei s-au intalnit la locuinta lui Kassar din Marbella si au discutat despre cumpararea de arme, a spus McGuire.

Kassar le-a spus acestora ca a inteles ca armele vor fi folosite impotriva elicopterelor americane si s-a oferit sa trimita 1.000 de oameni care sa lupte alaturi de FARC impotriva armatei americane, potrivit procurorului.

Insa avocatii apararii au spus ca sirianul era un vanzator legal de arme, care furniza informatii serviciilor spaniole.

Avocatul lui Kassar a declarat ca vor fi prezentate in proces inregistrari video cu discutiile sirianului cu agentii serviciilor spaniole.

Sirianul a pledat nevinovat la acuzatii, ce includ conspiratie in vederea uciderii unor cetateni aemricani, in vederea achizitionarii de rachete si furnizarii de sustinere unei organizatii teroriste. Kassar a fost extradat din Spania in iunie, dupa ce Madridul a primit asigurari din partea SUA ca acesta nu risca pedeapsa cu moartea sau inchisoarea pe viata fara posibilitatea de eliberare.

El a fost arestat pe aeroportul din Madrid in iunie 2007. Procurorii au spus atunci ca sirianul se intalnise cu doua surse care lucrau cu Drug Enforcement Administration in locuinta sa din Marbella si a discutat despre vanzarea de arme catre FARC. Kassar s-a oferit sa trimita 1.000 de oameni sa lupte alaturi de FARC impotriva ofiterilor americani, potrivit procurorilor.

Ambasada americana din Madrid spune ca sirianul vindea arme inca din anii '70 Frontului pentru Eliberarera Palestinei si unor clienti din Nicaragua, Bosnia, Croatia, Iran, Irak si Somalia.

Arestati la Bucuresti

Alte doua persoane judecate in acest dosar - Tareq Mousa al Ghazi, 61 ani, din Liban, si Luis Felipe Moreno Godoy, 59 ani - au pledat nevinovat in octombrie 2007 la acuzatiile de terorism. Ei au fost arestati la Bucuresti, insa doar Moreno Godoy este judecat cu Kassar, dupa ce data procesului lui Ghazi a fost mutata, din motive medicale.

Autoritatile americane au declansat, in ziua de 7 iunie 2007, o actiune la nivel international de retinere a unor persoane suspectate de terorism.

Dupa retinerea in Spania a lui Monzer al-Kassar, considerat capul retelei de terorism, autoritatile de la Bucuresti i-au retinut, in seara zilei de 7 iunie, aproape simultan, pe cetateanul polonez de origine palestiniana Mousa Tareg Al Ghazi si pe chilianul Luis Felipe Godoy Moreno. Acuzati de terorism in SUA, ei au fost predati la 16 octombrie, pe aeroportul international "Henri Coanda", unei escorte speciale a politiei americane.

Ei au fost ridicati in data de 7 iunie 2007, in jurul orei 22.00, din hotelurile in care erau cazati la Bucuresti - palestinianul la Hotelul Opera, iar chilianul la Hotelul Confort. Potrivit cercetarilor, Mousa Tareg Al Ghazi si Luis Felipe Godoy Moreno aflasera ca din Romania pot cumpara componente pentru rachete antiaeriene la un pret cu mult mai mic decat in oricare colt al lumii si aveau pregatita pentru achizitii suma de 3,5 milioane de dolari.

Cei doi ajunsesera in Romania in 5 iunie 2007, calatorind cu avioane apartinand unor companii aeriene diferite. In Romania nu au luat legatura unul cu celalalt niciodata, au dormit in locuri diferite si in fiecare zi au schimbat hotelurile.

Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Femeie urmărită în trafic de soț și bătută prin geamul spart al mașinii. Unde a fost prins agresorul
Poliția Capitalei a anunțat că un bărbat de 53 de ani a fost reţinut de poliţiştii din Bucureşti, după ce şi-a urmărit soţia în trafic, a spart geamul maşinii şi a lovit-o. A fost...
#Monzer al Kassar, #farc, #conspiratie, #arme, #vanzare, #Bucuresti, #arest , #stiri externe