Transnistria nu renunta la procesul de recunoastere a independentei

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 22:21
1241 citiri
Transnistria nu renunta la procesul de recunoastere a independentei
Foto: Arhiva

Transnistria nu va renunta niciodata la procesul de recunoastere internationala a independentei sale, arata o declaratie a MAE de la Tiraspol.

Declaratia MAE de la Tiraspol intervine dupa ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat saptamana trecuta, in urma intrevederii cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca, ca Moscova se pronunta pentru un statut special al Transnistriei in cadrul Republicii Moldova, iar Chisinaul si Rusia au ajuns la un acord in acest sens, relateaza portalul km.ru, preluat de UNIMEDIA.

Publicatia rusa considera, de asemenea, ca Serghei Lavrov "nu a spus nimic nou". "Dupa cum se stie, limba este data diplomatilor pentru a ascunde gandurile, iar declaratiile ministrului rus pot fi interpretate diferit", arata portalul km.ru.

"Conceptul privind statutul special pentru Transnistria in cadrul Republicii Moldova poate avea interpretari foarte diferite: de la Republica Moldova fiind un stat unitar si Transnistria, cu un statut pe care-l are in prezent Gagauzia, pana la o confederatie a doi subiecti egali, cu drepturile limitate pentru Transnistria. Este clar ca autoritatile de la Chisinau prefera prima optiune, iar autoritatile transnistrene nu o accepta nici macar pe cea de-a doua", mai afirma sursa mentionata.

Potrivit km.ru, in aceste conditii, Rusia, care insista ca mecanismele pentru o coexistenta sa fie negociate doar de partile aflate in conflict, poate mentine status quo-ul pentru totdeauna. Situatia actuala este, de fapt avantajoasa pentru Rusia, deoarece ofera posibilitatea existentei Transnistriei, faptul care nu permite unirea cu Romania, si, in consecinta asigura statutul "neutru" al Republicii Moldova", considera autorul articolului.

In plus, Tiraspolul declara deschis oficialilor de la Moscova ca recunoasterea Transnistriei ar fi o contributie foarte importanta pentru crearea arhitecturii de securitate pe continentul european, mai scrie km.ru

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sugerat marti, la conferinta de presa sustinuta dupa intrevederea cu seful diplomatiei de la Chisinau, ca Rusia isi va retrage armamentul din Transnistria doar dupa solutionarea conflictului, argumentand ca nu poate folosi forta pentru a convinge autoritatile de la Tiraspol, care se opun transferului de munitii ruse.

Lavrov a mai declarat ca Rusia este dispusa si interesata de transferul de armament din Transnistria, precum si de o schimbare a formatului fortelor de mentinere a pacii - pe care le-ar vedea plasate mai degraba sub mandat OSCE - dar numai dupa ce se va ajunge la o solutie in conflictul transnistrean.

Potrivit sefului diplomatiei ruse, aceasta solutie este acordarea unui statut special Transnistriei, in cadrul unei Moldove unificate, careia ar urma sa-i fie respectata integritatea teritoriala, dar, a tinut sa sublinieze Lavrov, ar trebui, de asemenea, ca Moldova sa-si mentina neutralitatea inscrisa in Constitutie.

Lavrov a accentuat, in aceste conditii, ca importanta este reluarea oficiala a negocierilor in format 5 plus 2, in cadrul carora a pledat din nou pentru dialog direct intre Chisinau si Tiraspol, aratand clar ca Moscova doreste ca Transnistria sa aiba statut de parte egala in discutii (ceea ce Chisinaul respinge).

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#independenta transnistria, #relatii Moldova Tiraspol , #stiri externe