Posibil leac pentru diabetul de tip 1. Tratamentul experimental care i-a schimbat viața unui american

Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 19:59
4764 citiri
Posibil leac pentru diabetul de tip 1. Tratamentul experimental care i-a schimbat viața unui american

Viața lui Brian Shelton a fost condusă de diabetul de tip 1. Atunci când glicemia sa scădea, își pierdea cunoștința pe neașteptate. A intrat cu motocicleta într-un zid. A leșinat în curtea unui client, când livra corespondența. După acel episod, șeful său i-a spus să se pensioneze, după un sfert de secol petrecut în slujba Serviciului Poștal. Avea 57 de ani. Fosta sa soție, Cindy Shelton, l-a luat la ea acasă, în Elyria, Ohio. "Mă temeam să-l las singur toată ziua”, a spus ea.

La începutul acestui an, Cindy a observat un anunț pentru diabeticii tip 1 pentru a participa la un studiu clinic desfășurat de Vertex Pharmaceuticals. Compania testa un tratament dezvoltat de-a lungul a zeci de ani de către un cercetător care a promis să găsească un leac, după ce fiul său bebeluș și fiica sa adolescentă au dezvoltat boala devastatoare.

Brian Shelton a fost primul pacient. Pe 29 iunie, a primit o infuzie de celule, crescute din celule stem, dar exact la fel ca celulele pancreatice care produc insulină și care îi lipseau organismului său.

Acum, corpul său controlează automat nivelurile de insulină și zahăr din sânge. Shelton, care are acum 64 de ani, ar putea fi prima persoană vindecată de boală, cu un nou tratament despre care experții spun că ar putea fi ajutorul pe care îl așteaptă milioane de oameni cu diabet de tip 1.

„Este o nouă viață”, a spus Shelton. „Este ca un miracol”.

Experții în diabet au fost uimiți, dar au îndemnat la prudență. Studiul este în desfășurare, va dura 5 ani și implică 17 persoane cu cazuri severe de diabet de tip 1. Nu este menit ca tratament pentru diabetul de tip 2, mai des întâlnit.

"Am așteptat de decenii ca așa ceva să se întâmple”, a povestit dr. Irl Hirsch, expert în diabet la Universitatea Washington, care nu a fost implicat în cercetare. El vrea să vadă că rezultatul, care nu a fost încă publicat în niciun jurnal medical, va fi replicat la mult mai mulți oameni. De asemenea, vrea să știe dacă vor fi efecte secundare neprevăzute și dacă celulele vor rezista pe parcursul întregii vieți sau dacă tratamentul va trebui repetat. „Însă, până la urmă, este un rezultat uimitor”.

Pacienții cu acest tip de diabet riscă să orbească, de fapt, boala este principala cauză pentru orbire în Statele Unite. De asemenea, este principala cauză pentru insuficiența renală. Persoanele cu diabet de tip 1 riscă să aibă membrele amputate sau să moară în somn. De asemenea, boala crește riscul de infarct sau atac cerebral. În afară de greutatea în sine a bolii, insulina este costisitoare și prețul crește în general de la an la an. Singurul tratament care a mers vreodată a fost transplantul pancreatic sau transplantul celulelor insulare.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...