Turbinele eoliene sperie NATO

Marti, 05 Februarie 2008, ora 12:17
1621 citiri
Turbinele eoliene sperie NATO

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a inceput o ancheta dupa ce armata britanica a descoperit ca turbinele eoliene fac invizibile avioanele pe ecranele radarelor, ceea ce ar putea prezenta un risc de securitate, in conditiile planurilor de dezvoltare a centralelor eoliene in numeroase tari ale Aliantei, scrie cotidianul londonez The Times.

Descoperirea surprinzatoare a unor pete albe pe radare a fost facuta de britanici in timpul unor teste la o centrala eoliana din Tara Galilor in 2004, iar experti ai Pentagonului au fost invitati sa asiste la testele ulterioare. Administratia americana a fost atat de ingrijorata de acest potential "calcai al lui Ahile" pentru securitatea sa, incat a introdus imediat un moratoriu privind construirea de turbine pe raza radarelor sale militare.

Ministerul britanic al Apararii obiecteaza acum si el la construirea de centrale eoliene, dat fiind faptul ca deocamdata nu se cunoaste o solutie tehnica pentru rezolvarea problemei. Cu toate acestea, John Hutton, ministrul energiei, a anuntat in decembrie 2007 ca 7.000 de noi turbine vor fi construite pana in 2020.

Daca in prezent Marea Britanie foloseste doar in proportie de 2 la suta energia regenerabila, este posibil ca noile norme UE sa creasca aceasta cifra la 15 la suta pana in 2020. Marea Britanie s-a aflat in 2005 pe locul 22 in Europa la capitolul energie regenerabila, in spatele unor tari ca Suedia cu 30 la suta si Portugalia cu 13 la suta.

Intr-un discurs-cheie din toamna trecuta privind schimbarile climatice, premierul Gordon Brown le-a cerut ministrului apararii Des Browne si lui John Hutton "sa isi intensifice eforturile si sa testeze solutii tehnice pentru potentialele dificultati pe care turbinele eoliene le creeaza pentru traficul aerian si apararea radar".

Prima reuniune a grupului tehnic al NATO creat pentru a studia impactul turbinelor eoliene asupra radarelor, in care sunt implicate SUA, Franta, Italia, Norvegia, Belgia, Olanda si Grecia, a avut loc la Londra in iunie 2007. Expertii analizeaza in prezent toate datele stiintifice, consulta industria energetica si autoritatile aviatiei civile, urmand sa recomande in curand modificarea politicilor in domeniu, scrie The Times.

Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
#NATO, #energie eoliana , #stiri externe