Turcii vor sa intre in UE

Luni, 02 Iunie 2008, ora 13:41
1130 citiri
Turcii vor sa intre in UE

Chiar daca relatiile dintre Paris si Ankara s-au inrautatit, iar discutiile cu UE pe tema integrarii au fost partial suspendate, majoritatea populatiei turce este in favoarea aderarii tarii la Uniunea Europeana.

Daca ar fi organizat un referendum, un procentaj de 62 la suta ar vota in favoarea aderarii la UE, in timp ce 27 la suta ar acorda un vot negativ intergarii Turciei, potrivit unui studiu al centrului MetroPOLL din Ankara, citat de EUObserver.

Votul pozitiv a fost determinat de tensiunile de pe scena politica din Turcia, in special din cauza riscului ca Partidul AK sa fie inchis, in urma acuzatiilor privind anumite incalcari legislative.

In 2004, sustinerea fata de aderarea Turciei la UE depasea doua treimi, diminuandu-se dupa demararea discutiilor de aderare, in 2005, si atingand pragul de 30 la suta in 2006, ulterior avansand la 50 de procente la sfarsitul anului trecut.

"Daca se discuta constant, la modul general, daca Turcia apartine sau nu Europei, acest lucru alimenteaza sentimentul poporului turc ca nu este dorit", a afirmat ministrul turc de Externe, Ali Babacan.

El a mai adaugat ca "Turcia ar fi pregatita pentru aderare pana la 2013".

Negocierile pe tema aderarii dintre UE si Turcia vor fi reluate la sfarsitul lui iunie.

Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Poveste de film. Fost coleg cu Hagi și Popescu, terorizat de Erdogan: "Nu mai am loc nicăieri în lume, mi-a luat totul”
Hakan Sukur (51 de ani), unul dintre cei mai buni marcatori din istoria fotbalului turc, fost coleg cu Gică Hagi și Gică Popescu la Galatasaray, trăiește un adevărat coșmar legat de...
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
#aderare, #Turcia, #studiu, #Uniunea Europeana, #populatia , #stiri externe