Turismul pentru transplant, "afacere" infloritoare in Asia - Cum merg lucrurile in cea mai mare piata de organe din lume

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 19:34
7128 citiri
Turismul pentru transplant, "afacere" infloritoare in Asia - Cum merg lucrurile in cea mai mare piata de organe din lume
Foto: Pexels/pixabay.com

Comertul ilegal cu organe e in floare, iar cumparatorii sunt racolati chiar de sub nasul autoritatilor, de pe retelele de socializare.

Cea mai mare piata ilegala e in India, iar afacerea e una prospera pentru oameni care, altfel, erau muritori de foame. In urma cu trei ani, "Vikas" (pseudonim) s-a lasat de scoala, pentru a-l ajuta pe tatal sau in ferma familiei, in Kanpur. Ura insa acest "job". Azi, norocul i s-a schimbat, relateaza Al Jazeera.

Acum in varsta de 26 de ani, acesta castiga bine, intermediind vanzarile de rinichi in toata tara, fiind unul dintre sutele de oameni ce castiga dintr-o afacere de milioane de dolari.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Asia de Sud este zona in care se desfasoara la cea mai mare scara mondiala "turismul pentru transplant", India fiind unul dintre cei mai importanti "exportatori". In fiecare an, peste 2.000 de indieni isi vand rinichii, cei mai multi ajungand la oameni din afara tarii.

Un alt agent, numit de Al Jazeera "Aadarsh", care lucreaza in Mumbai, afirma ca "rinchii sai" au ajuns in Canada, Israel, Marea Britanie, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Bahrain.

Cum cazurile de boli renale, diabet si presiune arteriala mare se inmultesc, si cererea de rinichi creste, succesul afacerii pare unul cert. Succesul afacerii e si mai mare in contextul in care e interzis in cele mai multe tari ale lumii sa vinzi organe umane, iar multe religii nu permit donarea organelor nici dupa moarte. Daca nu gasesc un donator, cei care au nevoie de un organ petrec ani asteptand, dependenti de un aparat de dializa.

Aceasta cerere imensa este acoperita partial de oameni precum cei doi tineri. Afaceri importante se fac si in Nepal, Banglades, Pakistan, Sri Lanka si Iran.

In ultimii ani, s-a dezvoltat mult piata din capitala statului Sri Lanka, Colombo, aici avand loc operatiile. In acest loc au inceput sa vina cumparatori chiar si din Israel sau SUA.

Asta s-a intamplat mai ales dupa ce in India a fost arestata o persoana care conducea una dintre cele mai mari retele de trafic de organe.

Totodata, din ce in ce mai multi cumparatori sunt chemati in Iran, tara unde sa vinzi un rinichi e perfect legal, insa doar atata vreme cat cumparatorul nu e strain.

Pretul unui "pachet complet"

In Colombo, Sri Lanka, sunt agenti care lucreaza direct cu spitale sau doctori care ofera "pachetul complet" pentru straini, cu preturi cuprinse intre 53.000 si 122.000 de dolari. Astfel de pachete acopera toate cheltuielile: factura la spital, plata medicului, plata catre donator, calatoria acestuia si cazarea, cat si comisionul "brokerului". Aceasta e metoda "ideala pentru ca salveaza timpul tuturor", declara un astfel de broker.

Desi piata e una care a inflorit mult din anii '90, aparitia retelelor de socializare i-a dat un impuls urias. Brokerii atrag fatis clienti pe retele ca Facebook, pe pagini care se anunta a fi unele de sprijin pentru transplanturi de rinichi.

Peste 2 milioane de romani au o boala cronica de rinichi - Cati depind de dializa

Mesajele sunt "deghizate", ca fiind trimise de rude ale potentialului donator, care isi doresc sa ajute. Indata ce se schimba informatii suficiente si se stabileste daca exista compatibilitate, tranzactia are loc.

Insa gasirea clientilor nu vine fara riscuri. Agentii care opereaza astfel isi schimba "numele" la fiecare cinci - sase saptamani. Indata ce un nume dispare, dispare si agenda telefonica folosita de acesta. "Evit sa ma intalnesc cu cineva pana nu sunt sigur ca nu e o capcana. In plus, niciodata nu raspund oamenilor care m-au contactat in trecut. Nu ma vei mai gasi luna viitoare", explica unul dintre agenti.

Portretul donatorului: barbat sanatos, nefumator, maximum 30 de ani, cu pasaport

Cat despre donatori, sunt "tintiti" mai ales cei sanatosi, nefumatori, care nu au implinit 30 de ani, preferabil barbati, ca sa poata calatori fara probleme singuri. Cei care au pasaport sunt preferati. Acestia sunt trimisi sa faca teste de sange in laboratoare cu care exista astfel de intelegeri in New Delhi si Uttar Pradesh. Mai sunt trimisi si in Chennai, unde medici care fac parte din retea ajuta la grabirea procesului.

Daca se gasesc compatibilitati intre donatori si cumparatori, se fac aranjamentele legate de calatorie in Colombo. "Obtin toate documentele imediat, inclusiv pasaportul, daca e cazul. Am contacte care pot aranja lucrurile in decurs de cateva zile", declara un broker.

De la primul donator, comisionul unui astfel de agent a fost de 380 de dolari, in urma cu trei ani. Acum, insa, castigul unui agent ajunge la 757 - 1.211 de dolari de donator. Un agent povesteste ca anul trecut a facut opt afaceri, ceea ce i-a adus 7.700 de dolari.

Cat ia un donator

Potrivit brokerilor, donatorii care au pasaport primesc 6.000 de dolari, o parte cu doua zile inainte de operatie. Cei care nu au pasaport primesc 4.500 de dolari.

Atat donatorii, cat si cumparatorii stau in apartamente de lux intr-un complex din Colombo, la un kilometru distanta de cele trei spitale "cu care se lucreaza". Donatorul se intoarce acasa in 18 - 25 de zile.

Rinichi crescuti in laborator, complet functionali

Un medic ia, potrivit agentului, cel putin 2.000 de dolari pe operatie.

In 2011, Sri Lanka a interzis cetatenilor sai sa doneze rinichi strainilor, dupa ce s-a aflat ca au loc transplanturi ilegale. Insa strainii pot beneficia de transplanturi daca isi aduc in tara propriul donator. Teoretic, acesta trebuie sa fie din aceeasi tara cu beneficiarul transplantului, insa banii fac multi ochi sa se inchida.

In cazul in care beneficiarul transplantului nu are un buget generos, acesta se poate alege cu un rinichi si in schimbul a 25.700 de dolari in West Bengal. In aceste cazuri, rinchii oferiti sunt din Nepal sau Banglades.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#trafic organe, #pret rinichi piata neagra, #trafic rinichi, #donator rinichi pret, #pret transplant ilegal rinichi , #stiri externe
Comentarii