Ucraina ar putea primi gaz rusesc cu 250 dolari, in 2009

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 14:50
949 citiri
Ucraina ar putea primi gaz rusesc cu 250 dolari, in 2009

Pretul mediu al livrarilor de gaz pentru Ucraina ar putea fi, in 2009, de 240-250 de dolari pentru o mie de metri cubi, a declarat luni intr-o conferinta de presa presedintele Radei Supreme, Volodimir Litvin.

Litvin a spus ca are aceste informatii de la seful Naftogaz, Oleg Dubina, informeaza RIA Novosti.

"Pretul aproximativ pentru anul curent, daca va fi semnat acest document dintre Naftogaz si Gazprom, va fi de 240-250 de dolari pentru o mie de metri cubi, avand in vedere ca preturile vor scadea direct proportional cu scaderea pretului pentru petrol", a declarat Litvin.

Premierii rus si ucrainean, Vladimir Putin si Iulia Timosenko au anuntat duminica un acord asupra pretului la care Rusia va furniza gaz Ucrainei, dar fara a da cifre. Acordul prevede ca Rusia va vinde Ucrainei gaz "la un pret calculat pe baza formulei europene", dar cu o reducere de 20% pentru anul 2009, "cu conditia ca preturile de tranzit sa ramana la nivelul fixat pentru 2008", a explicat Putin.

"Incepand din 1 ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturi europene pentru gaz si pentru tranzit", a mai spus el.

Companiile Gazprom si Naftogaz urmeaza sa semneze luni contracte care vor stabili conditiile in care gazul rusesc va fi livrat Ucrainei si va tranzita teritoriul fostei republici sovietici spre Europa. Timosenko a plecat deja spre Moscova, a anuntat Guvernul ucrainean.

Cotidianul rus Kommersant afirma luni, fara a-si cita sursele, ca Gazprom pentru prima data va vinde gaz catre Naftogaz fara intermediari, insa pentru refuzul serviciilor RosUkrEnergo, Kievul va trebui sa plateasca 360 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz.

Riscul escaladarii conflictului nu este insa exclus pana cand noua formula nu va fi aprobata de presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, mai scrie cotidianul rus.

La randul sau, Nezavisimaia Gazeta avanseaza pretul de 350 de dolari pe mia de metri cubi, tot fara a-si cita sursele.

Pana la sfarsitul anului 2008, Ucraina platea 179,5 dolari pe mia de metri cubi de gaze rusesti. In momentul esecului negocierilor pentru 2009, Rusia cerea Ucrainei un pret preferential de 250 de dolari, in timp ce Kievul era dispus sa plateasca 201 dolari.

Dupa sistarea gazului destinat Ucrainei, la 1 ianuarie, Kievul a anuntat ca e dispus sa plateasca cel mult 235 de dolari, insa conditiona acordul de o renegociere a contractului de tranzit pentru gazele rusesti destinate Europei.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Ucraina, #gaz rusesc, #pret preferential , #stiri externe