Ucraina cere prezenta UE la negocierile cu Rusia

Joi, 01 Ianuarie 2009, ora 09:12
1758 citiri
Ucraina cere prezenta UE la negocierile cu Rusia

Ucraina a transmis o nota Ambasadei ruse la Kiev in care solicita "reluarea imediata" a negocierilor, cu participarea unor reprezentanti europeni, pentru a reglementa conflictul pe tema gazelor dintre cele doua tari, a anuntat Presedintia ucraineana, citata de AFP.

"Nota contine propunerea de reluare imediata a negocierilor si sugereaza sa fie invitati reprezentanti ai Comisiei Europene", a declarat responsabilul pentru securitatea energetica din cadrul Presedintiei ucrainene, Bogdan Sokolovski.

"Partea ucraineana propune mentinerea pana la semnarea acestui document a acelorasi volume de gaz destinate Ucrainei si destinate tranzitului ca cele care exista in prezent" si stabilirea conditiilor si mai ales a pretului in momentul incheierii noului contract, a explicat oficialul ucrainean.

"Suntem gata sa incepem o noua runda de negocieri in zilele, chiar orele urmatoare", a mai spus Sokolovski, care a precizat ca nota a fost transmisa Ambasadei la initiativa presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko.

Moscova si Kievul nu au reusit sa ajunga la un acord in conflictul pe care il au legat de gaze. In lipsa unui nou contract, Rusia va opri livrarile de gaz catre Ucraina incepand cu ora 7.00 GMT (9.00, ora Romaniei), iar Europa se teme ca ar putea aparea perturbari in propria sa aprovizionare cu gaz rus.

Rusia sustine ca intreruperea livrarilor nu se aplica volumelor destinate Europei, dar admite ca ar putea fi resimtite efecte, daca se produce o scadere a presiunii in conductele de tranzit sau daca Kievul blocheaza livrarile ca tactica de santajare in disputa pe care o are cu Gazprom.

Kievul a dat asigurari de mai multe ori ca nu se va atinge de gazul destinat consumatorilor europeni. In timpul precedentei crize a gazului dintre Moscova si Kiev, din 2006, cand Rusia a sistat livrarile de gaz pentru Ucraina, au fost afectate mai multe tari europene din cauza scaderii presiunii gazului. Moscova a acuzat atunci Kievul ca sustrage din conducte gazul destinat clientilor europeni.

Ingrijorata de repetarea acestei situatii, Comisia Europeana a cerut miercuri Rusiei si Ucrainei sa gaseasca prin negociere o solutie la noul conflict pe care il au.

Europa depinde in proportie de 25% de livrarile de gaz din Rusia, iar 80% din acestea tranziteaza teritoriul Ucrainei. Companiile E.ON si BASF din Germania si ENI din Italia sunt cei mai mari clienti europeni ai Gazprom.

Analistii din domeniul energetic spun ca atat Ucraina, cat si statele europene au suficiente rezerve pentru a se descurca fara gazul rus cateva zile, in conditiile in care iarna este mai blanda, iar criza economica a determinat scaderea cererii, ceea ce le-a permis sa faca stocuri.

Citeste si:
Rusia, pregătită să majoreze livrările de gaze spre Europa, chiar dacă consumul intern e ridicat
Rusia, pregătită să majoreze livrările de gaze spre Europa, chiar dacă consumul intern e ridicat
Consumul de gaze în Rusia este la un nivel record dar Moscova încă este pregătită să majoreze livrările spre Europa dacă ar primi astfel de solicitări, a declarat vicepremierul Alexander...
Rusia sugerează soluții privind criza gazelor naturale din Europa. "Nu exclud posibilitatea repetării unei asemenea situaţii"
Rusia sugerează soluții privind criza gazelor naturale din Europa. "Nu exclud posibilitatea repetării unei asemenea situaţii"
Rusia avertizează că o nouă criză a gazelor este posibilă în Europa, în viitor, relatează sâmbătă, 16 octombrie, dpa. "Nu exclud posibilitatea repetării unei asemenea situaţii", a...
Sursa: Ziare.com