Ucrainenii vor avea sauna pe Insula Serpilor

Luni, 25 Februarie 2008, ora 17:45
2009 citiri
Ucrainenii vor avea sauna pe Insula Serpilor

Autoritatile ucrainene spun ca vor termina in curand primul bloc modern de locuinte, prevazut inclusiv cu sauna, pentru cele 15 persoane de pe Insula Serpilor care au statut de locuitori permanenti, relateaza luni publicatia Segodnia, citata de NewsIn.

"Insularii asteapta sa fie construit complexul locativ dotat cu toate facilitatile, inclusiv sauna, si, in general, asteapta sa vina civilizatia. Pana atunci, insa, se multumesc cu ce au - practic nu beau si nu fumeaza, pentru ca nu au de unde sa-si cumpere", mai scriu jurnalistii de la Segodnia.

Localitatea de pe insula a primit de la Rada Suprema denumirea de Satul Alb. Insula Serpilor este de multa vreme obiectul unei dispute intre Ucraina si Romania. Bucurestiul sustine ca formatiunea este de fapt o stanca si acuza Kievul ca a creat "in mod artificial" localitatea de pe Insula Serpilor. Disputa privind statutul oficial al Insulei Serpilor va fi decisa de justitia internationala, iar deocamdata partea romana se limiteaza la a adresa in mod repetat partii ucrainene rugaminti de a se abtine de la crearea pe insula a structurilor specifice unei localitati, scrie Segodnia.

Potrivit adjunctului sefului administratiei regionale Sud a trupelor de graniceri, Valerii Kaliujni, in prezent pe insula sunt 15 persoane cu statut de locuitori permanenti. Acestia deservesc farul, cheiul si alte constructii ingineresti ridicate dupa al Doilea Razboi Mondial. Pe langa civili, aici mai locuiesc si graniceri.

Pana nu demult insularii stateau in case vechi, de tip baraca, avand grup sanitar "in curte". Potrivit unui localnic, Aleksei, toata lumea asteapta cu sufletul la gura incheierea lucrarilor de contructie, intrucat "grupul sanitar din curte", in timp furtunii, este pur si simplu periculos. "Recent chiar stateam langa WC si era cat pe ce sa ma ia o rafala de vant, sa ma arunce in mare. M-a salvat doar faptul ca am reusit sa ma prind cu mana de usa!", a povestit Aleksei publicatiei Segodnia.

Insula a fost vizitata de curand si de catre seful administratiei regionale Sud a trupelor de graniceri, generalul Victor Misakovski. Cu aceasta ocazie, el i-a decorat pe cativa constructori si graniceri pentru munca sustinuta si le-a inmanat diplome si ceasuri de colectie.

Singura legatura cu "pamantul" este Oficiul Postal, de unde se pot cumpara ziare noi si pot fi sunate rudele sau prietenii.

Votca si tigarile lipsesc practic de la vanzare, deoarece, dupa cum povesteste singura femeie de pe insula, Elena Samoed, care este si administratorul sectiei postale locale, comertul cu alcool si tigari pe Insula Serpilor nu aduce venituri. "Pentru acest gen de comert e nevoie de licenta, iar cererea e mica, astfel incat nici macar nu-ti acoperi costul licentei. Pe insula nu exista o lege care sa interzica in mod oficial consumul de alcool, dar pur si simplu nu ai de unde-l cumpara, iata de ce, daca civilii vor sa-si organizeze vreo petrecere, ei sunt nevoiti sa dea comanda de alcool "pe continent", iar apoi sa astepte pana cand acesta va fi adus.", spune Elena Samoed.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UPDATE Pompierii reiau acțiunile de căutare-salvare la blocul din Craiova unde a avut loc o explozie. Care este cauza nenorocirii
UPDATE Pompierii reiau acțiunile de căutare-salvare la blocul din Craiova unde a avut loc o explozie. Care este cauza nenorocirii
Echipajele de intervenţie reiau, joi dimineaţa, 18 aprilie, acţiunile de căutare-salvare la blocul din municipiul Craiova unde, cu o seară în urmă, s-a produs o explozie în urma căreia o...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#sauna, #Insula Serpilor, #bloc , #stiri externe