UE a decis un concediu parental ameliorat

Luni, 30 Noiembrie 2009, ora 18:34
1513 citiri
UE a decis un concediu parental ameliorat

UE a decis un concediu parental ameliorat ce va fi de pana la patru luni minim in loc de trei, si ce isi propune sa-i incurajeze pe tati sa participe mai mult la educatia copiilor.

Ministrii pentru afaceri sociale reuniti la Bruxelles si-au dat aprobarea finala pentru un acord gasit de partenerii sociali in iunie in vederea revizuirii unei intelegeri vechi de 15 ani pe aceasta tema, arata AFP.

Concediile parentale sunt contrastante in UE, renumerate sau nu, ele trec de multe ori de patru luni si merg pana la trei ani in Franta si Polonia. insa unele state - Marea Britanie, Belgia sau Portugalia - vor fi obligate sa prelungeasca acest gen de concediu.

"Cu siguranta este un progres pentru unele state si un exemplu al modului in care UE avanseaza in materie sociala, folosind forta partenerilor sociali", a spus comisarul european al muncii Vladimir Spidla.

O alta noutate consta in a incita parintii, mai ales tatii, mai refractari in materie, sa-si ia timp liber pentru copilul lor. Concediul parental de patru luni va fi acordat in mod individual mamei sau tatalui, dar daca ambii cer concediu, tatal ar putea transfera de exemplu pana la trei luni din concediul sau mamei, luand obligatoriu o luna de concediu pentru el.

Unul dntre parinti ar putea cumula astfel pana la sapte luni.

In prezent, unele state europene permit tatalui sau mamei sa cedeze integral concediul parental partenerului de viata. Altele interzic transferarea acestui drept.

"In multe state europene, incurajarea barbatilor de a imparti echitabil responsabilitatile familiale nu a dus la rezultate suficiente, sunt necesare masuri mai eficiente", potrivit preambulului acordului dintre sindicatele si patronatele europene. Astfel, a nu putea transfera toate drepturile poate avea "un rol de incitare pentru parinti".

Textul nu implica nicio remuneratie obligatorie in timpul concediului parental.

Acordul subliniaza ca normele minimale trebuie sa tina cont de diversitatea in crestere a structurilor familiale, respectandu-se legile nationale. Deci textul se poate aplica si cuplurilor homosexuale, daca legislatia tarii le recunoaste legitimitatea.

in acord sunt inclusi angajatii part time, cei temporari sau cei cu contract cu durata determinata.

Textul prevede si protejarea in fata demiterilor, adaugand ca cei candidati la un concediu parental nu trebuie sa fie victimele "unui tratament mai putin favorabil" revenind la lucru.

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: rNews