Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

UE cere Macedoniei sa nu renunte la integrarea euro-atlantice

Sambata, 05 Aprilie 2008, ora 09:30
1155 citiri
UE cere Macedoniei sa nu renunte la integrarea euro-atlantice

Presedintia Uniunii Europene a cerut, vineri, Macedoniei sa nu piarda din vedere obiectivul unei integrari euro-atlantice, in pofida respingerii cererii sale de aderare la NATO la summit-ul de la Bucuresti, relateaza AFP.

"Decizia luata la summit-ul de la Bucuresti nu trebuie sa puna la indoiala perspectiva unei aderari", a anuntat intr-un comunicat presedintia UE, detinuta in prezent de fosta republica iugoslava Slovenia.

Presedintia Uniunii a facut apel catre Macedonia sa "intensifice reformele pentru a reusi satisfacerea conditiilor necesare pentru lansarea negocierilor de aderare (la UE - n. red.) anul acesta".

Cererea de aderare a Macedoniei la NATO a fost blocata de Grecia, angajata intr-o disputa cu Skopje privind numele acestei foste republici iugoslave.

Presedintia slovena a Uniunii Europene a cerut Macedoniei "sa nu piarda din vedere obiectivul sau national strategic de integrare euro-atlantica, care este esential pentru viitorul tarii si are o mare importanta pentru intreaga regiune".

UE regreta diferendul cu Grecia si vrea ca Skopje si Atena sa isi "reia negocierile fara amanare".

La cateva ore dupa ce si-a exercitat dreptul de veto fata de cererea de aderare a Macedoniei la NATO, premierul grec Costas Karamanlis a invitat, joi, Skopje la noi negocieri.

"Scopul Greciei nu este sa umileasca (Macedonia - n. red.), ci sa o sustina, asa cum trebuie facut in cazul unei tari care incearca sa stea in picioare", a declarat el intr-un discurs sustinut la ambasada Greciei de la Bucuresti.

"Nu trebuie sa cautam invingatori si invinsi, cautam un acord si o solutie care va lua in calcul fiecare dintre chestiunile sensibile si care va consolida stabilitatea regionala", a mai spus seful executivului elen.

Numele constitutional al Macedoniei este "Republica Macedoniei", iar Skopje ar vrea sa il foloseasca in relatiile internationale, fapt refuzat de Atena.

Dupa obtinerea independentei, Macedonia a aderat la ONU sub numele provizoriu de "Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei".

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#UE, #Macedonia, #integrare, #euro atlantica , #stiri externe