UE cere Rusiei onorarea angajamentelor privind livrarea gazului catre Europa

Sambata, 03 Ianuarie 2009, ora 13:00
941 citiri
UE cere Rusiei onorarea angajamentelor privind livrarea gazului catre Europa

Uniunea Europeana a cerut vineri reluarea la capacitate completa imediata a livrarilor gazul rus catre statele membre, subliniind ca angajamentele privind livrarea si tranzitul trebuie onorate indiferent de circumstante.

"Relatiile energetice dintre UE si vecinii sai ar trebui sa fie bazatepe incredere", a afirmat presedintia ceha a blocului european intr-un comunicat, dupa ce mai multe state membre, printre care si Romania, au acuzat scaderi ale fluxului de gaze, informeaza Reuters.

"Angajamentele existente privind livrare si tranzitul trebuie onorate in orice circumstante. Uniunea Europeana cere o solutionare urgenta a disputei comerciale privind livrarea de gaz dintre Federatia Rusa si Ucraine si reluarea imediata a livrarilor la capacitate completa catre statele membre UE", se arata in comunicat.

Fluxul de gaz dinspre Rusia spre statele europene a fost redus vineri, iar Moscova a acuzat Kievul ca fura din acest gaz, a doua zi dupa ce si-a suspendat livrarile catre Ucraina, din cauza unei dispute privind pretul.

UE a sublinat ca regreta "faptul ca asigurarile privind livrarile de gaz nu au fost respectate" si a anuntat ca va monitoriza indeaproape situatia.

Intr-un comunicat separat, Comisia Europeana a declarat ca a fost informata de Ungaria si de Polonia in legatura cu nereguli privind gazul primit prin conductele care tranziteaza Ucraina.

Ungaria a inregistrat o reducere cu 10 milioane de metri cubi din totalul de 42 de milioane de metri cubi pe care trebuia sa ii primeasca, iar Polonia o scadere cu circa 6%, potrivit CE. Si in Romania livrarile de gaz rus primit via Ucraina scazand vineri seara cu peste o treime, potrivit declaratiei directorului general al Transgaz, Ioan Rusu.

Pe de alta parte, volumul de gaz provenind din Rusia prin Belarus a crescut, a anuntat Comisia.

"Voi mentine contactul cu toate partile implicate pentru identifica neregulilel si voi cere o reluare imediata a livrarilor complete de gaz", a declarat comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, intr-un comunicat.

CE analizeaza motivele acestei reduceri a volumului de gaz, modul in care pot fi compensate acestea si ce masuri trebuie luate pentru a asigura furnizarea gazului clientilor finali.

"Potrivit primelor informatii primite de la companiile de gaze din tarile (afectate - n.red.) pentru moment nu exista niciun pericol imediat privind alimentarea cetatenilor europeni", da asigurari executivul UE.

De asemenea, presedintia ceha a UE a convocat o reuniune extraordinara a reprezentantilor celor 27 de tari membre UE. Acestia se vor reuni luni, pentru a discuta criza ruso-ucraineana.

"Consideram ca situatia a escaladat pana intr-un punct care justifica aceasta reuniune extraordinara", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei cehe, Radek Honzak.

Reuniunea va fi organizata la nivel de ambasadori, la Bruxelles, si va incepe la ora locala 14.0 (15.30 ora Romaniei), potrivit lui Hoznak. Scopul intilnirii va fi discutarea nevoilor statelor membre privind gazul, a disputei ruso-ucrainene si gasirea unui raspuns coordonat.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#presiune gaz livrat, #gaze rusia ucraina, #scadere presiune gaze , #stiri externe