UE cere sa nu existe presiuni pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona

Luni, 16 Februarie 2009, ora 09:36
3300 citiri
UE cere sa nu existe presiuni pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona

Irlanda si Cehia nu trebuie supuse la presiuni pentru a le determina sa ratifice Tratatul de la Lisabona, a declarat duminica, la Dublin, vicepremierul ceh pentru afaceri europene Alexandr Vondra, a carui tara asigura presedintia UE.

"Presedintia ceha a UE insista asupra faptului ca nu trebuie exercitate presiuni asupra Irlandei sau oricarei alte tari pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona", a declarat Vondra (foto) intr-un comunicat, dupa discutiile de la Dublin cu seful diplomatiei irlandeze, Michael Martin, transmite AFP, citata de NewsIn.

"Am convenit impreuna cu Martin ca premierul irlandez Brian Cowen, in cooperare cu presedintia ceha, sa isi informeze omologii la urmatorul consiliu european din 19 si 20 martie in legatura cu progresele realizate in formularea de garantii legale pentru Irlanda", a adaugat Vondra. "Dar dreptul suveran al Irlandei de a decide cand va fi organizat noul referendum trebuie respectat", a subliniat el.

"Guvernul irlandez va face totul pentru a fi luate in calcul ingrijorarile poporului irlandez in ceea ce priveste Tratatul de la Lisabona", a declarat, la randul sau, Martin, citat in comunicat. "Este in interesul Irlandei, in special in aceasta perioada de criza economica, ca nu existe nicio indoiala in legatura cu angajamentul nostru european", a dat el asigurari.

Irlanda se pregateste pentru un nou referendum privind Tratatul de la Lisabona in noiembrie 2009, dupa ce a obtinut de la partenerii sai mai multe garantii: mentinerea comisarului sau la Bruxelles - care risca sa nu mai existe dupa 2014 - si asigurari ca neutralitatea sa militara, autonomia fiscala si legea care interzice avortul nu vor fi influentate de tratat.

La primul referendum organizat in acest sens, in iunie 2008, irlandezii au respins acest text, care vizeaza sa faca sa functioneze mai bine Uniunea Europeana. Desi Irlanda este singura tara obligata prin Constitutie sa organizeze un referendum privind Tratatul de la Lisabona, nu este singura care nu l-a ratificat. Parlamentul ceh urmeaza sa il examineze, iar deputatii urmeaza sa se pronute in 17 februarie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Alexandr Vondra, #ratificare Tratat Lisabona, #Irlanda Cehia, #nesupunere presiuni , #stiri externe