UE cere sa nu existe presiuni pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona

Luni, 16 Februarie 2009, ora 09:36
3308 citiri
UE cere sa nu existe presiuni pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona

Irlanda si Cehia nu trebuie supuse la presiuni pentru a le determina sa ratifice Tratatul de la Lisabona, a declarat duminica, la Dublin, vicepremierul ceh pentru afaceri europene Alexandr Vondra, a carui tara asigura presedintia UE.

"Presedintia ceha a UE insista asupra faptului ca nu trebuie exercitate presiuni asupra Irlandei sau oricarei alte tari pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona", a declarat Vondra (foto) intr-un comunicat, dupa discutiile de la Dublin cu seful diplomatiei irlandeze, Michael Martin, transmite AFP, citata de NewsIn.

"Am convenit impreuna cu Martin ca premierul irlandez Brian Cowen, in cooperare cu presedintia ceha, sa isi informeze omologii la urmatorul consiliu european din 19 si 20 martie in legatura cu progresele realizate in formularea de garantii legale pentru Irlanda", a adaugat Vondra. "Dar dreptul suveran al Irlandei de a decide cand va fi organizat noul referendum trebuie respectat", a subliniat el.

"Guvernul irlandez va face totul pentru a fi luate in calcul ingrijorarile poporului irlandez in ceea ce priveste Tratatul de la Lisabona", a declarat, la randul sau, Martin, citat in comunicat. "Este in interesul Irlandei, in special in aceasta perioada de criza economica, ca nu existe nicio indoiala in legatura cu angajamentul nostru european", a dat el asigurari.

Irlanda se pregateste pentru un nou referendum privind Tratatul de la Lisabona in noiembrie 2009, dupa ce a obtinut de la partenerii sai mai multe garantii: mentinerea comisarului sau la Bruxelles - care risca sa nu mai existe dupa 2014 - si asigurari ca neutralitatea sa militara, autonomia fiscala si legea care interzice avortul nu vor fi influentate de tratat.

La primul referendum organizat in acest sens, in iunie 2008, irlandezii au respins acest text, care vizeaza sa faca sa functioneze mai bine Uniunea Europeana. Desi Irlanda este singura tara obligata prin Constitutie sa organizeze un referendum privind Tratatul de la Lisabona, nu este singura care nu l-a ratificat. Parlamentul ceh urmeaza sa il examineze, iar deputatii urmeaza sa se pronute in 17 februarie.

Quarterly Report - Editia 4

„Linia roșie” din campania electorală. Cele mai mari greșeli pe care le pot face politicienii: „Să reclame presa”
„Linia roșie” din campania electorală. Cele mai mari greșeli pe care le pot face politicienii: „Să reclame presa”
Preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, susține că la nivelul coaliţiei de guvernare şi al conducerii acesteia a fost menţinută o "linie roşie" ce nu a fost depăşită în campania...
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Cătălin Drulă, campanie electorală în diaspora. „Amenințarea pentru Ciolacu, Ciucă și marea mafie suntem noi”
Liderul USR, Cătălin Drulă, a precizat sâmbătă, 25 mai, la Milano, la o întâlnire cu români stabiliţi în Italia, că mobilizarea la vot în 9 iunie este foarte importantă. Drulă nu a...
#Alexandr Vondra, #ratificare Tratat Lisabona, #Irlanda Cehia, #nesupunere presiuni , #stiri externe