Cetățenii europeni despre viitorul Europei. A doua sesiune de dezbateri începe astăzi și are ca subiecte: economia, locurile de muncă, educația, digitalizarea

Vineri, 05 Noiembrie 2021, ora 15:23
1817 citiri
Cetățenii europeni despre viitorul Europei. A doua sesiune de dezbateri începe astăzi și are ca subiecte: economia, locurile de muncă, educația, digitalizarea
Dezbateri despre viitorul Europei/ FOTO:europarl.europa.eu

A doua sesiune a de dezbateri în cadrul panelurilor Cetățeni europeni despre viitorul Europei se va desfășura în perioada 5-7 noiembrie, de data aceasta doar online.

După prima serie de sesiuni care a avut loc la Parlamentul European, din Strasbourg, în septembrie și octombrie, dezbaterile cetățenilor europeni vor continua prin prezentarea priorităților și recomandărilor lor.

Dezbaterile cetățenilor pot fi urmărite în direct, astfel:

• Vineri, 5 noiembrie, între 18.00 și 20.30 pe EbS+ și Multimedia Centre

• Duminică, între 16.50 – 18.20 pe EbS+ și Multimedia Centre

Primul panel se concentrează pe o economie mai puternică, justiție socială, locuri de muncă/educație, tineret, cultură și sport/transformare digitală.

Munca în Europa

• Piața forței de muncă

• Tineretul și ocuparea forței de muncă

• Agricultura

• Digitalizarea la locul de muncă

Inovare și competitivitate europeană

• Infrastructură digitală

• Economie durabilă

• Impozite

O societate echitabilă

• Egalitatea în drepturi

• Echitate

•Securitate Socială

• Acces la sport

Învață în Europa

• identitate europeană

•Schimb cultural

• Educație digitală

• Educație pentru mediu

• Armonizarea educaţiei

• Calitate, finanțare și acces la educație

O transformare digitală etică și sigură

• Democratizarea etică și incluzivă a digitalizării

•Protejarea datelor

• Securitate cibernetică

• Digitalizare sănătoasă

Celelalte trei paneluri și a doua sesiune se vor organiza tot online, după cum urmează:

Democrație europeană / Valori și drepturi, stat de drept, securitate. în perioada: 12-14 noiembrie; Schimbări climatice, mediu / Sănătate, în perioada- 19-21 noiembrie;

UE în lume / Migrația se va organiza între 26-28 noiembrie

Dezbaterile cetățenilor europeni sunt un element central al conferinței organizate de Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană . Deliberările grupului iau în considerare contribuțiile cetățenilor adunați din întreaga Europă pe platforma digitală multilingvă și se bazează pe contribuțiile și prezentările cadrelor universitare și experților de top.

Cetăţenii au fost aleşi la întâmplare de către contractori specializaţi, conform metodologiilor care să asigure că sunt reprezentativi pentru diversitatea UE în ceea ce priveşte originea geografică, sexul, vârsta, mediul socio-economic şi nivelul de educaţie. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani reprezintă o treime din fiecare panel.

Fiecare panel va formula recomandări care vor fi înaintate adunării plenare a conferinței, care va prezenta apoi propuneri privind viitorul Europei. Comisiile au selectat 80 de cetățeni (20 pentru fiecare panel) pentru a-i reprezenta la conferința plenară. Acești reprezentanți au participat la a doua întâlnire a Conferinței plenare care a avut loc la 23 octombrie la Strasbourg.

Comisia Europeană a publicat raportul aferent lunii septembrie asupra dezbaterilor de pe Platforma Digitală multilingvă a Conferinței pentru Viitorul Europei.

Raportul analizează aproximativ 9.000 de idei și peste 15.000 de observații ca și concluziile a circa 3.000 de evenimente.

Potrivit datelor analizate, cetățenii europeni pun accent pe schimbările climatice și pe mediu, dar apar și idei noi referitoare la biodiversitate, sporirea egalității de gen, îmbunătățirea condițiilor de muncă și consolidarea rolului UE în lume.

”Schimbările climatice și mediul” constituie în prezent cel mai popular subiect de discuție în rândul participanților, care au făcut apel la acţiune concretă.

Au fost cerute măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon, combaterea poluării, apărarea biodiversităţii, oprirea defrișărilor și reîmpădurire ca și facilități de cercetare sporite.

În privința sănătății - un alt dosar important - participanții au cerut mai multă cooperare și chiar o UE consolidată în privința sistemelor de sănătate, astfel încât să se asigure accesul la asistență medicală pentru toți.

Europenii participanți la dezbatere cred că trebuie găsite modalități de impozitare echitabilă și incluzivă, pentru a asigura o concurență echitabilă între companii dar și o taxă minimă la nivelul UE, pentru a contracara apariția unor paradisuri fiscale.

Venitul de bază necondiționat a fost o idee mult discutată, ca și eliminarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați, egalitatea de gen, drepturile persoanelor cu dizabilități și ale LGBTI.

În privința politicii externe, participanții la dezbateri cer o Europă mult mai implicată în marile dosare globale.

Acest lucru se leagă de apelul, la fel de intens discutat, pentru o Europă federală, cu puteri sporite pentru Parlamentul European și o regândire a regulilor unanimității. În același timp, unii participanți pledează pentru o descentralizare a Uniunii și pentru o putere mai mare acordată statelor membre.

Alte opinii au vizat eficientizarea instituțiilor UE și apropierea lor de cetățean. De asemenea, a foat avansată ideea unui preşedinte al UE ales de cetățeni, liste transnaționale de partide pentru alegerile europarlamentare și campanii electorale transnaționale.

TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok închide programul prin care îi plătea pe utilizatori. Prezintă "riscuri grave la adresa sănătăţii mentale"
TikTok suspendă programul de recompense al TikTok Lite, din cauza preocupărilor UE TikTok va suspenda în mod voluntar programul de recompensă al noii aplicaţii TikTok Lite, în timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#Comisia Europeana, #Uniunea Europeana, #UE, #Parlamentul European, #dezbateri, #ceta eni, #viitorul Europei , #stiri externe