UE, panicata de planurile Romaniei

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 22:51
4278 citiri
UE, panicata de planurile Romaniei

Institutiile UE sunt infricosate de propunerea Romaniei de a acorda cetatenie pentru aproape un milion de moldoveni - proiect care ar putea afecta pozitia Romaniei in interiorul Uniunii.

Daca aceasta propunerea avanseaza si Republica Moldova va riposta prin a declara ilegala dubla cetatenie, Romania ar putea efectiv sa anexeze un sfert din populatia tarii vecine, intr-un scenariu descris de un oficial european drept 'infricosator' in termeni de stabilitate regionala, relateaza publicatia citata.

Mai multi oficiali UE consultati de EUObserver cred ca planul este o fanfaronada politica inaintea alegerilor prezidentiale din Romania si nu va fi ajunge niciodata sa fie pus in practica.

'Este doar o propunere, o exprimare a vointei. Nu sunt sigura ca nu este doar o declaratie politica', a spus Christina Gallach, purtator de cuvant al inaltului reprezentant al UE pentru politica externa si securitate comuna Javier Solana.

Mustrare publica

Totusi, presedintia ceha a UE a mustrat public Bucurestiul dupa intalnirea dintre vicepremierul ceh Alexandr Vondra si ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu. 'I-am spus colegului roman despre preocuparile noastre serioase legate de posibilele riscuri ale adoptarii unor proceduri simplificate pentru cetatenia romana', a explicat Vondra.

Miercuri, autoritatile de la Bucuresti au adoptat o ordonanta de urgenta cu privire la modificarea Legii cetateniei romane, prin care se extinde dreptul de naturalizare si pentru moldovenii ai caror strabunici au fost romani. Pana acum, numai moldovenii cu bunici romani erau eligibili, mai relateaza EUObserver.

Reactie dinte-pentru-dinte

Proiectul de lege - care are nevoie de aprobare parlamentara - reduce perioada de procesare a solicitarilor de la 6 luni la 5 luni si elimina conditia interviului, care viza cunoasterea limbii romane, conditie ce ramane in continuare in vigoare pentru persoanele altor tari care nu au avut cetatenia romana, dar doresc sa o dobandeasca.

Masura este o reactie 'dinte-pentru-dinte' la decizia R Moldova de a impune obligativitatea vizei pentru cetatenii romani, dupa ce Chisinaul a acuzat Romania ca ar fi fost implicata in 'tentativa de lovitura de stat' dupa alegerile din 5 aprilie, apreciaza EUObserver.

Potrivit legislatiei UE, Romania este libera sa acorde cetatenie oricui doreste.

Statele din UE naturalizeaza in medie in fiecare an peste 730.000 de persoane, cifra mai mare decat populatiile individuale ale celor mai mici state membre - Malta si Luxemburg.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Legea cetateniei, #reactie UE, #critici Romania , #stiri externe