UE planifica o riposta impotriva traficului cu deseuri toxice

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 19:37
429 citiri
UE planifica o riposta impotriva traficului cu deseuri toxice
Foto: virtualarada.ro

Politistii si jandarmii europeni strang randurile si planifica o riposta comuna impotriva traficului de deseuri toxice, foarte profitabil si dificil de combatut, UE urmand sa adopte pana la sfarsitul lunii o directiva care sa intensifice cooperarea in acest domeniu.

"Comora (mafia napolitana - n.r.) este interesata de deseuri, dar nu pentru ca vrea sa protejeze mediul, ci pentru ca ii aduce profit", a subliniat colonelul Thierry Bourret, presedintele Biroului Central pentru securitatea mediului si sanatate publica din Franta (OCLAESP), care a organizat in aceasta saptamana, la Paris, un seminar dedicat luptei impotriva traficului cu deseuri toxice.

Delegatii din aproape douazeci de tari UE si Canada au dezbatut timp de trei zile cu autoritatile vamale si instantele europene de politie (Europol) si de justitie (Eurojust) modalitatile prin care poate fi intensificata cooperarea in acest domeniu.

"Acest seminar a scos in evidenta lipsa cronica de securitate, care faciliteaza traficul de deseuri, o anomalie rusinoasa, subterana si foarte profitabila a societatii de consum, gestionata de retele bine puse la punct de mult timp, cu mult inainte ca aceasta amenintare sa fie constientizata", a fost concluzia pe care a tras-o joi, la finalul lucrarilor, presedintele Jadarmeriei franceze, generalul Roland Gilles, citat de Reuters.

"In fiecare an, UE produce 1,5 miliarde de tone de deseuri, cu o crestere de 2% in fiecare an, dintre care 300 de milioane de tone ar trebui reciclate sau distruse. Asadar ne vom confrunta inca mult timp de acum inainte cu acesta problema", a evidentiat colonelul Bourret.

Traficul de deseuri este o problema transfrontaliera, implicand adesea "cel putin inca o companie din 15 alte state de pe trei continente", a semnalat procurorul portughez Antonio Luis dos Santos Alves, delegat din partea Eurojust.

"Infractiunea de trafic e complexa si implica documente false, spalare de bani, ceea ce necesita interventia structurilor speciale de investigatii", a adaugat el.

Pana la sfarsitul lunii, UE va adopta o noua directiva care va permite intarirea dispozitivului juridic si care va duce la armonizarea sanctiunilor.

Delegatii reuniti la Paris considera ca cea mai buna solutie pentru traficul de deseuri este crearea unor echipe mixte, dupa modelul celor care exista pentru combaterea traficului cu stupefiante, si intesificarea controlul transfrontalier. In plus, mai este necesara integrarea unor specialisti pe probleme de mediu in echipele de politisti, jandarmi si magistrati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Doi câini periculoși care erau lăsați liberi prin Mehedinți au fost prinși de jandarmi și duși la un adăpost FOTO
Doi câini periculoși care erau lăsați liberi prin Mehedinți au fost prinși de jandarmi și duși la un adăpost FOTO
Inspectoratul de Jandarmi Mehedinţi a anunțat că doi câini din rasa Cane Corso, consideraţi a fi periculoşi, au fost prinşi de jandarmii din Drobeta Turnu Severin, judeţul Mehedinţi, ei...
#Uniunea Europeana, #jandarmi, #politisti, #combatere, #trafic, #deseuri, #toxice , #stiri externe