UE si Cuba reiau cooperarea

Vineri, 17 Octombrie 2008, ora 08:32
849 citiri
UE si Cuba reiau cooperarea

UE si Cuba au ajuns la un acord privind "reluarea cooperarii europene" si au "convenit asupra continuarii dialogului" dupa prima lor reuniune la nivel ministerial din 2003, a anuntat joi seara presedintia franceza a Uniunii Europene.

"Participantii au ajuns la un acord privind reluarea cooperarii europene si cu statele membre", a subliniat presedintia. "Cele doua delegatii au convenit sa continue procesul de dialog lansat", informeaza AFP, citat de Newsin.

Comisarul european pentru dezvoltare Louis Michel, care a participat la reuniune impreuna cu seful diplomatiei franceze Bernard Kouchner, cu omologul cubanez al acestuia, Felipe Perez Roque si cu cel ceh, Karel Schwarzenberg, a salutat un "pas pozitiv" catre normalizarea relatiilor cu Cuba. "Simtim ca exista o dorinta si din partea Cubei pentru relansarea dialogului", a spus el.

Louis Michel si-a exprimat speranta ca vizita sa la Havana, de saptamana viitoare, va reprezenta "ocazia de a marca reluarea oficiala" a acestei cooperari. El a anuntat si ca CE ar putea oferi astfel "o sustinere rapida in procesul de reconstructie dupa trecerea uraganelor Ike si Gustav".

Oficialii cubanezi "sunt dispusi sa vorbeasca, fara ocolisuri, despre tot", a afirmat comisarul european, subliniind ca, in ceea ce priveste problema drepturilor omului, ei stiu exact ce cuprinde caietul european de sarcini.

Michel s-a declarat optimist in ceea ce priveste un posibil progres al Cubei spre democratie si spre economia de piata. "Intr-o lume globalizata, este greu sa mentii distanta de modelul dominant", a explicat el.

Comisarul european a apreciat si ca alegerile prezidentiale din Statele Unite, din 4 noiembrie, ar putea reprezenta "unul dintre elementele potential dinamice pentru o evolutie in Cuba". "Din acest moment este urgent sa relansam dialogul", a spus el.

La randul sau, ministrul cubanez de externe, Felipe Perez Roque, a calificat joi aceasta reuniune drept "pozitiva" si a apreciat ca astfel incepe "o noua era". La presiunile Spaniei, europenii au hotarat in luna iunie sa ridice oficial sanctiunile vizand Cuba, suspendate din 2005, care constau in limitarea vizitelor bilaterale la nivel inalt. Europenii spera sa il incurajeze astfel pe Raul Castro, care i-a urmat la conducere fratelui sau, Fidel, in luna februarie, sa faca progrese in materie de democratie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Liderii UE se concentrează asupra Iranului, dar sunt incapabili să demonstreze o forță reală împotriva lui Putin
Două conflicte vor concura pentru a atrage atenția liderilor UE care se vor reuni în această săptămână pentru un summit. Unul este cel din Ucraina, unde pot face diferența, și celălalt...
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Rusia „invadează“ Cuba: Insula se pregătește să primească 200.000 de turiști ruși
Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic. Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest...
#cuba, #UE, #cooperare, #acord, #dialog , #stiri externe