UE si Rusia, "marcate de divergente" pe tema Kosovo

Miercuri, 13 Februarie 2008, ora 18:26
1965 citiri
UE si Rusia, "marcate de divergente" pe tema Kosovo

Dupa ce Rusia a cerut o reuniunea de urgenta a Consilului de Securitate joi, in legatura cu independenta iminenta a provinciei Kosovo, s-a aratat prea putin optimista cu privire la rezultatele acesteia, dupa discutiile avute cu UE in Slovenia, marcate de "divergente radicale", transmite AFP.

"Sustinem solicitarea Serbiei de a convoca pentru joi o reuniune a Consiliului de Securitate, dar nu sunt optimist in aceasta privinta", a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, dupa discutiile cu troica europeana la Brdo pri Kranju, in apropiere de Ljubljana.

Majoritatea statelor UE vor recunoaste, cu sustinerea Washingtonului, proclamarea unilaterala a independentei Kosovo, respinsa de Begrad si Moscova.

"Rusia si UE au pozitii radical diferite cu privire la Kosovo", a declarat Lavrov dupa aceste discutii. Lavrov a justificat aceasta solicitare spunand ca "a nu folosi o astfel de posibilitate pe langa organismul care a pus bazele unei rezolvari pasnice a conflictului din Kosovo (in 1999 prin rezolutia 1244) ar fi o eroare majora".

Anuntul intervine in conditiile in care albanezii din Kosovo se pregatesc sa declare, probabil duminica, independenta provinciei sarbe, majoritar albaneza si administrata de ONU din 1999.

UE a decis desfasurarea a aproximativ 2.000 de politisti si juristi pentru a ajuta autoritatile provinciei pe calea independentei, misiune ce va demara probabil la sfarsitul lunii februarie. Potrivit lui Ferrero-Waldner, aceasta misiune europeana va fi desfasurata in cadrul rezolutiei 1244. Ea a spus ca "este evident pentru noi, in cadrul UE, ca fundamentul juridic este rezolutia 1244".

La Moscova si Blegrad aceasta rezolutie este interpretata ca fiind o garantie pentru integritatea teritoriala a Serbiei, iar declararea unilaterala a independentei ar reprezenta astfel o incalcare a acestei rezolutii.

Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
#UE, #Rusia, #Kosovo, #Divergente, #independenta , #stiri externe