UE sugereaza Bosniei revizuirea Constitutiei si un recensamant

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 21:15
1190 citiri
UE sugereaza Bosniei revizuirea Constitutiei si un recensamant

Sansele Bosniei de a adera la Uniunea Europeana ar fi marite daca isi va revizui Constitutia si daca va organiza un recensamant al populatiei pana in 2011, a afirmat vineri consilierul european pentru extindere, Olli Rehn.

"Suntem in favoarea unei evolutii a Constitutiei (...), respectand acordul de pace de la Dayton", Statele Unite, a declarat Rehn la Sarajevo, arata AFP.

Oficialul a facut astfel referire la acordul care a pus capat razboiului din Bosnia (1992 - 1995) si a reglementat impartirea acestei foste republici iugoslave in doua entitati, una sarba si alta croato-musulmana, unite de institutii centrale slabe.

Subliniind ca politicienilor bosniaci le revine datoria de lua decizia de revizuire a Constitutiei, Rehn a precizat ca aceasta legea fundamentala "trebuie sa intruneasca unele criterii europene".

"Este important ca Bosnia sa fie capabila sa vorbeasca intr-un singur glas, in calitate de viitor candidat la (aderarea la - n.red.) UE", a adaugat el.

Bosnia a semnat in iunie un Acord de Stabilitate si Asociere (ASA) cu Bruxelles-ul, o prima etapa in procesul de integrare in UE.

Rehn a mai declarat ca Bosnia trebuie sa organizeze un recensamant pana la sfarsitul anului 2011, pentru a furniza UE informatii clare despre populatia acestei tari. Ultimul recensamant a fost realizat in 1991, cu un an inainte de inceperea razboiului care a provocat migrari masive ale populatiei.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#aderare, #Uniunea Europeana, #Bosnia, #constitutie, #recensamant, #sanse , #stiri externe