UE, "uluita", va analiza legalitatea vizelor pentru romani in R. Moldova

Joi, 23 Aprilie 2009, ora 22:00
2445 citiri
UE, "uluita", va analiza legalitatea vizelor pentru romani in R. Moldova

UE este "uluita" de decizia Republicii Moldova de a introduce vize pentru cetatenii romani, iar aceasta "situatie inacceptabila" va fi analizata din punct de vedere legal la 30 aprilie, a anuntat comisarul pentru extindere Olli Rehn.

"Ne uluieste decizia Republicii Moldova de a introduce vizele pentru cetatenii romani. Este o situatie inacceptabila si analizam legalitatea acestei actiuni.

La 30 aprilie vom discuta despre acest lucru in cadrul Comisiei UE-R. Moldova", a declarat comisarul pentru extindere Ollie Rehn, in cadrul dezbaterii privind R. Moldova din Parlamentul European.

In plus, Rehn s-a declarat foarte preocupat de evenimentele din Republica Moldova si a spus ca saluta faptul ca Romania s-a abtinut de la a raspunde cu pasi similar actiunii Republicii Moldova de a expulza ambasadorul roman.

"Trebuie sa actionam ca un factor de stabilizare pentru acea tara si sa gandim relatia UE -R. Moldova pe termen lung. Interesul nostru este sa avem o tara democratica in vecinatatea UE, sa promovam dialogul si sa strangem relatiile dintre noi", a mai spus comisarul, subliniind ca UE este foarte interesata de ce se intampla in R. Moldova.

Niciun subiect tabu

De asemenea, europarlamentarul PSE Marianne Mikko, presedinta Comisiei UE - R. Moldova din PE a declarat ca niciun subiect din R. Moldova "nu va ramane tabu".

La randul sau, europarlamentarul ALDE Graham Watson a spus ca R. Moldova ar trebui sa aduca dovezi legate de acuzatiile aduse Romaniei si ca expulzarea ambasadorului roman si introducerea vizelor sunt "pasi inacceptabili".

Totodata, Watson a subliniat ca declaratiile presedintelui Train Basescu privind simplificarea procedurii de acordare de vize "au sporit tensiunile". Watson a fost critic si la adresa "optimismului instinctiv" exprimat de comisarul pentru politica externa Benita Ferreo-Waldner, care ar fi declarat ca alegerile din R. Moldova au fost corecte si legitime.

In replica, Olli Rehn a raspuns ca nicidecum nu ar fi vorba despre un simplu optimism, ci despre viziunea "echilibrata si realista" a CE.

"In plus, pentru a fi un bun comisar trebuie sa fii optimist, pentru a fi un bun comisar pentru extindere trebuie sa fii optimist", a punctat Rehn.

Parlamentul European a dezbatut joi, in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, situatia din R. Moldova, si a decis ca eventualele proiecte de rezolutii sa fie votate la urmatoarea sesiune, care va avea loc in mai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#viza romani Moldova, #analiza Uniunea Europeana , #stiri externe