UE vrea sa-si modifice politica de imigratie

Miercuri, 03 Decembrie 2008, ora 20:40
2355 citiri
UE vrea sa-si modifice politica de imigratie

Europa vrea sa-si modifice reglementarile in domeniul azilului, pentru a da o fata mai umana politicii sale de imigratie, devenita din ce in mai restrictiva si selectiva, in fata numarului tot mai mare de straini care vin in tarile europene pentru a cauta de lucru si protectie.

"Obiectivul nostru este de a plasa solicitantii de azil in centrul unei proceduri mai umane si echitabile", a explicat miercuri Jacques Barrot, comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, citat de AFP.

Bruxelles-ul propune tarilor europene modificarea sau sporirea flexibilitatii mai multor dispozitii pentru a crea, in cele din urma, un sistem european de azil.

"Europa trebuie sa fie un spatiu primitor, al generozitatii si protectiei", afirmase saptamana trecuta ministrul francez al Imigratiei, Brice Hortefeux, a carui tara asigura presedintia franceza a Uniunii Europene.

Tarile membre au adoptat un Pact pentru imigratie al carui obiectiv afisat este "organizarea imigratiei legale, combaterea imigratiei ilegale, cresterea eficientei controalelor la frontiere, construirea unei Europe a azilului si crearea unui parteneriat cu tarile de origine si de tranzit pentru imigranti".

Pactul favorizeaza imigratia selectiva si faciliteaza indepartarea imigrantilor indezirabili, ceea ce a starnit critici aprinse in strainatate, in America de Sud sau Africa. De aici dorinta de a contracara imaginea de fortareata, aratand o fata mai umana si mai generoasa.

Ori azilul este in continuare o bila neagra, caci majoritatea cererilor sunt respinse. Cifrele arata o scadere a numarului de solicitanti, de la 406.585 in 2000 la 222.165 in 2007, iar 63% dintre dosarele examinate au fost respinse, potrivit datelor de care dispune Comisia Europeana.

Problema este ca "exista diferente importante intre tari in ceea ce priveste cererile de azil si in procentajul de decizii pozitive", a subliniat Jacques Barrot. "in anumite tari, precum Italia, Suedia sau Malta, 50% dintre cereri au fost acceptate. insa in altele, ca Slovenia, Slovacia si Grecia, acest procentaj este de 3%", a remarcat comisarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
Israelul cere UE să declare Gardienii Revoluției drept ”organizație teroristă” după sechestrarea unei nave în Golf
Israelul cere UE să declare Gardienii Revoluției drept ”organizație teroristă” după sechestrarea unei nave în Golf
Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a cerut Uniunii Europene să înscrie pe lista sa cu "organizaţii teroriste" Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, care a sechestrat...
#Jacques Barrot, #Uniunea Europeana, #politica imigratie, #azil , #stiri externe
Comentarii
I
istoric
rank 1
Ha! In climatul economic actual se re-nasc miscarile fasciste si naziste din EU