UE vrea summit dupa summit

Vineri, 07 Noiembrie 2008, ora 19:43
592 citiri
UE vrea summit dupa summit
Foto: Reuters

Liderii europeni propun un nou summit mondial dedicat reformei sistemului financiar, la "100 de zile" dupa cel din 15 noiembrie de la Washington, adica in luna februarie, potrivit unui text aprobat de sefii de stat si de guvern reuniti vineri la Bruxelles.

"O perioada de 100 de zile ar trebui fructificata incepand din 15 noiembrie pentru a pregati masurile de aplicare a principiilor" de reforma a sistemului, in special transparenta si o reglementare mai buna a pietelor financiare, informeaza AFP.

UE va merge la summitul G20 de la Washington cu propunerea acestei reforme.

"La capatul acestei perioade, vom propune un nou summit", avand pe ordinea de zi "un raport referitor la modul cum au fost puse in aplicare primele masuri adoptate in 15 noiembrie", precizeaza textul.

Perioada de 100 de zile incepand de la jumatatea lunii noiembrie inseamna ca noul summit ar trebui sa aiba loc incepand din 23 februarie.

Presedintele american ales Barack Obama va fi deja in functie la acea data, el urmand sa fie investit in 20 ianuarie.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara detine presedintia UE, a anuntat ca liderii europeni s-au pus de acord asupra unei "pozitii comune" in ceea ce priveste necesitatea reformei sistemului financiar care l-a afectat in toamna aceasta.

"Aceasta reuniune informala a permis o dezbatere foarte ampla si pot sa spun ca exista o pozitie comuna destul de detaliata a Europei" privind reforma sistemului financiar, in vederea summitului care va avea loc la Washington in 15 noiembrie.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Promisiunea UE pentru Ucraina, în materie de apărare antiaeriană. Țările care pot furniza sisteme Patriot Kievului
Miniştrii de externe şi ai apărării din UE, reuniţi luni, 22 aprilie, la Luxemburg, au promis suplimentarea ajutorului pentru Ucraina în materie de apărare antiaeriană. Decizia a fost...
#summit, #Uniunea Europeana, #criza, #financiara, #washington , #stiri externe