Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un crucisator nazist a fost descoperit in largul Norvegiei la 80 de ani dupa ce a fost scufundat

Sambata, 12 Septembrie 2020, ora 06:57
3635 citiri
Un crucisator nazist a fost descoperit in largul Norvegiei la 80 de ani dupa ce a fost scufundat
Foto: Statnett HANDOUT / EPA

Karlsruhe, un crucisator nazist, distrus de o torpila in 1940 in largul Norvegiei, a fost gasit din intamplare la o adancime de aproape 500 de metri cu ocazia inspectarii unui cablu electric subacvatic, au anuntat joi autorii acestei descoperiri, relateaza AFP.

"Uneori, gasim ramasite istorice. Insa pana acum nu gasisem nimic care sa fie la fel de interesant precum aceasta epava", a declarat Ole Petter Hobberstad, un inginer-sef de la Statnett, operatorul retelei electrice norvegiene, care a anuntat descoperirea.

Cu o lungime de 174 de metri, vasul german a participat la invadarea Norvegiei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Pe 9 august 1940, dupa ce a debarcat trupe naziste pe tarmul Norvegiei, crucisatorul a fost avariat de artileria norvegiana si apoi lovit de o torpila lansata de un submarin britanic. Crucisatorul Karlsruhe a fost in cele din urma distrus de un submarin german in timp ce se scufunda in largul portului Kristiansand, aflat in extremitatea sudica a Norvegiei.

In urma cu trei ani, mai multe sonare au detectat o epava neidentificata in proximitatea unui cablu de inalta tensiune care leaga Norvegia de Danemarca, insa Statnett nu a avut timp sa faca in acea perioada mai multe cercetari, au precizat reprezentantii companiei.

Pe 30 iunie 2020, dupa o furtuna, o misiune cu rol de inspectare a fost trimisa in zona pentru a verifica starea cablurilor electrice subacvatice, cu ajutorul unui submersibil telecomandat.

La o distanta de circa 50 de metri de acel cablu, "aparatul a aratat o epava imensa, care fusese torpilata. Abia dupa ce au vazut tunurile si un simbol nazist, Ole Petter Hobberstad si echipajul au inteles ca acesta data din perioada razboiului", a explicat o purtatoare de cuvant a companiei Statnett intr-un comunicat.

Muzeul Maritim al Norvegiei a confirmat apoi ca nu mai exista niciun dubiu: epava apartinea intr-adevar crucisatorului Karlsruhe, care nu fusese niciodata localizata dupa disparitia sa din urma cu 80 de ani.

Epava se afla la o distanta de 13 mile nautice (24 kilometri) de Kristiansand. Ea este perfect dreapta pe fundul marii, o raritate potrivit expertilor, intrucat cele mai multe dintre epavele navelor de aceasta marime se apleaca intr-o parte. Construit in orasul Kiel din nordul Germaniei, crucisatorul Karlsruhe a fost lansat la apa in 1927.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#crucisator, #nazist, #descoperire, #scufundare, #larg, #Norvegia , #stiri externe