Un homosexual iranian a primit azil in Marea Britanie ca sa nu fie spanzurat

Miercuri, 21 Mai 2008, ora 10:44
742 citiri
Un homosexual iranian a primit azil in Marea Britanie ca sa nu fie spanzurat

Un tanar homosexual iranian a convins Marea Britanie sa ii acorde azil, dupa ce vreme de doi ani a riscat sa fie deportat in Iran si spanzurat de autoritatile de la Teheran, din cauza orientarii sale sexuale, informeaza presa britanica.

Mehdi Kazemi, in varsta de 19 ani, a ajuns la Londra in 2005 pentru a studia limba engleza, si la scurta vreme a aflat ca iubitul sau, ramas acasa, a fost acuzat de sodomie si spanzurat.

De teama ca va impartasi aceeasi soarta, Kazemi a cerut initial azil in Marea Britanie dar i-a fost refuzat. Ulterior a adresat aceeasi solicitare autoritatilor din Olanda, care i-au respins in luna martie cererea pe motiv ca, in conformitate cu dreptul european, Anglia trebuie sa se pronunte in acest caz deoarece acest in aceasta tara fusese depusa prima solicitare de azil.

Cazul a fost intens dezbatut in presa europeana, ajungand pana pe masa Parlamentului European care a adoptata o rezolutie in acest sens, potrivit careia este recomandat ca UE sa ii acorde azil iranianului.

Ministrul de Interne britanic Jacqui Smith a anuntat in cele din urma ca solicitarea acestuia a fost acceptata, precizand ca au existat cereri in Camera Lorzilor ca lui Mehdi Kazemi sa i se permita sa ramana in Marea Britanie din cauza temerilor ca viata sa ar putea fi pusa in pericol in Iran.

Mai multe grupari pentru drepturile omului afirma ca in Iran au existat cazuri de persoane torturate si chiar executate din cauza orientarii lor sexuale.

Presedintele Iranului a respins aceste acuzatii, sustinand ca in Iran nu sunt probleme cu homosexualii pentru ca nu exista homosexuali.

Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
#Marea Britanie, #homosexual, #azil, #iranian, #Mehdi Kazemi , #stiri externe