Un judecator de la Guantanamo se opune deciziilor lui Obama

Joi, 29 Ianuarie 2009, ora 22:42
2525 citiri
Un judecator de la Guantanamo se opune deciziilor lui Obama

Un judecator militar de la Guantanamo a refuzat joi sa suspende procedura judiciara lansata impotriva unui cetatean saudit, acuzat de implicare in atentatul vizand nava USS Cole, din anul 2000, in pofida unei cereri in acest sens a presedintelui Barack Obama.

"Judecatorul James Pohl a respins cererea depusa de acuzare" pentru suspendarea procedurii judiciare timp de 120 de zile, a afirmat Jeffrey Gordon, un purtator de cuvant al Pentagonului, relateaza AFP.

In aceasta situatie, noua administratie va trebui sa decida daca va retrage acuzatiile vizandu-l pe Abd al-Rahim al-Nashiri, pentru a pune capat procedurii.

Nashiri, in varsta de 43 de ani, este unul dintre cei sase detinuti de la Guantanamo care risca pedeapsa cu moartea si unul dintre cei trei despre care CIA a recunoscut ca i-a supus simularii inecului, o tehnica pe care unii o considera tortura.

El urmeaza sa anunte cum pledeaza in 9 februarie.

Nascut la Mecca, el este acuzat ca a ajutat doi extremisti islamisti care au lansat o barca plina cu explozibili in coca vasului USS Cole, ancorat in portul Aden, din Yemen. Atentatul s-a soldat cu moartea a 17 puscasi marini americani.

Arestat in 2002, el a fost detinut de CIA intr-o inchisoare secreta, inainte de a fi transferat la Guantanamo in 2006.

In seara investiturii sale, noul presedinte american i-a cerut secretarului apararii Robert Gates ca procurorii sa ceara suspendarea procedurilor timp de 120 de zile, pana cand va fi decisa soarta tribunalelor de exceptie de la Guantanamo, foarte controversate.

A doua zi, doi judecatori, inclusiv cel insarcinat cu dosarul a cinci persoane acuzate ca ar fi organizat atentatele din 11 septembrie 2001, au acceptat cererea.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#judecator Guantanamo Obama , #stiri externe