Un laureat al premiului Nobel: Razboiul din Irak a daunat economiei SUA

Luni, 03 Martie 2008, ora 08:44
2110 citiri
Un laureat al premiului Nobel: Razboiul din Irak a daunat economiei SUA

Razboiul din Irak a contribuit la incetinirea cresterii economice americane si impiedica o revenire a economiei, arata unul dintre laureatii premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, citat de Reuters.

In acelasi timp, guvernul american subestimeaza semnificativ costul razboiului, arata Stiglitz si Linda Bilmes, coautori ai cartii "The Three Trillion Dollar War" ("Razboiul de trei mii de miliarde de dolari"), ce va fi publicata luni.

Razboiul care a durat aproape cinci ani, despre care se spunea candva ca isi acopera singur cheltuielile prin cresterea exporturilor de petrol din Irak, a costat Trezoreria americana 845 miliarde de dolari.

"Mai demult se considera ca razboaiele fac bine economiei, dar niciun economist nu prea mai crede asa ceva", a spus Stiglitz, intr-un interviu.

Stiglitz si Bilmes arata ca adevaratele costuri ale razboiului au fost de cel putin 3.000 de miliarde dolari, in ceea ce ei numesc o estimare ultraconservatoare, ceea ce ar putea depasi costurile celui de-al doilea razboi mondial, estimate la 5.000 de miliarde dolari dupa ajustarea dupa inflatie.

Costurile directe nu includ dobanda pentru creditul contractat pentru finantarea razboiului, costurile de sanatate pentru veteranii ce revin acasa si inlocuirea capacitatilor operationale distruse si degradate in urma razboiului.

In plus, exista si costuri care nu sunt trecute in buget, cum ar fi scumpirea petrolului si costurile macroeconomice si sociale, pe care cartea le detaliaza.

Pentru a arata cum ar fi putut fi folositi altfel banii, Bilmes citeaza bugetul anual al Statelor Unite pentru cercetarea autismului, 108 milioane dolari, bani ce sunt cheltuiti la fiecare patru ore in Irak.

Cu o mie de miliarde de dolari ar fi putut fi angajate 15 milioane de cadre didactice in plus pe an sau ar fi putut fi acordate burse de patru ani pentru 43 de milioane de studenti de la universitati publice, mai arata cartea.

Stiglitz si Bilmes spun ca au fost foarte conservatori in ceea ce priveste calculul sumei de 3.000 de miliarde dolari, pentru a compensa faptul ca au fost impotriva acestui razboi.

Intrebat daca razboiul a contribuit la incetinirea cresterii economice americane, Stiglitz a raspuns afirmativ.

"Pentru a compensa efectul de scadere, Fed a inundat economia cu lichiditate, iar autoritatile de reglementare s-au facut ca nu vad cand se acordau credite imprudente", a mai spus Stiglitz.

"Razboiul a schimbat si felul in care Statele Unite ale Americii au reactionat la problemele economice actuale", a mai spus Stiglitz.

"Razboiul a dus la scumpirea petrolului. Razboiul a insemnat ca America a avut nevoie sa se imprumute, iar in SUA nu existau surse de fonduri lichide. Sursele de lichiditate se aflau in Orientul Mijlociu", a mai spus Stiglitz.

Bilmes, fost asistent secretar si director financiar in directia americana a vamilor, a mai aratat si ca razboiul a limitat optiunile pentru pachetul de stimulente in valoare de 168 miliarde dolari promulgat ca lege de catre presedintele George W. Bush in 13 februarie.

"De fapt, am avut putin spatiu de manevra in ceea ce priveste pachetul de stimulente fiscale, pentru ca noi cheltuim lunar 16 miliarde dolari in Irak si Afganistan", a aratat Bilmes.

Autorii cartii au mai aratat ca sunt surprinsi de costurile ascunse pe care cercetarea lor le-a depistat, de exemplu, in ceea ce ei au numit publicarea unor date mai mici de catre Pentagon pentru cifrele care reprezinta pierderile.

Cifrele oficiale ale Pentagonului care au aratat ca exista 30.000 de raniti nu reflecta si un numar suplimentar de 40.000 de membri ai serviciului care au cerut asistenta medicala pentru rani sau boli din afara campului de lupta, a mai spus Bilmes.

Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Declarații belicoase făcute de sora dictatorului din Coreea de Nord. "Vom continua să construim o putere militară copleşitoare"
Puternica soră a liderului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a declarat că ţara va continua să construiască o putere militară copleşitoare, cea mai puternică, pentru a-şi proteja...
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
#laureat, #premiu, #Nobel, #razboi, #Irak, #economia SUA , #stiri externe