Un oficial european a divulgat informatii confidentiale

Duminica, 07 Septembrie 2008, ora 13:13
1771 citiri
Un oficial european a divulgat informatii confidentiale

Un oficial din subordinea comisarului european pentru comert Peter Mandelson a dezvaluit informatii confidentiale in schimbul promisiunii unor avantaje financiare, scrie Sunday Times in editia electronica.

In cadrul unei investigatii jurnalistice care a durat sase luni, reporteri ai saptamanalului The Sunday Times care se prezentau drept lobbyisti pentru un om de afaceri chinez i-aucerut lui Fritz-Harald Wenig, director in Directorul pentru Comert al Comisiei Europene, informatii confidentiale.

Potrivit inregistrarilor pe care saptamanalul britanic sustine ca le are, Wenig a intrebat despre posibilitatea de a primi bani in schimbul acestor informatii sau de a lucra pentru omul de afaceri chinez. El a spus ca va decide cum anume doreste sa fie rasplatit dupa ce va furniza "rezultate".

Wenig a dezvaluit astfel numele a doua companii chineze care aveau sanse sa primeasca un statut special, daca Uniunea decidea sa ia masuri protectioniste impotriva producatorilor chinezi de lumanari. Informatia valora milioane pentru cei care faceau afaceri cu cele doua companii.

Wenig, fost avocat originar din Germania, este o persoana cu influenta la Bruxelles. El s-a ocupat de tarifele europene la importurile din exteriorul Uniunii timp de zece ani, inainte de a deveni director pentru accesul pe piata europeana, anul acesta.

In discutiile cu reporterii sub acoperire, el a mai dezvaluit decizii ale lui Mandelson privitoare la importurile de incaltaminte de China, decizii care nu vor fi anuntate oficial decat miercuri. El s-a oferit si sa ajute o companie chineza sa primeasca statut special si sa fie exclusa de la noile norme tarifare pentru importurile de incaltaminte din China.

Wenig a negat insa ca ar fi furnizat informatii secrete. El a descris informatiile pe care le-a furnizat reporterilor drept "semipublice" si a refuzat sa comenteze daca a incalcat sau nu regulile Comisiei Europene.

Contactat de Sunday Times, un purtator de cuvant al comisarului Mandelson, care este britanic, a declarat ca acesta va face o ancheta "completa si aprofundata".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#oficial, #European, #divulgare, #informatii, #confidentiale , #stiri externe