ONG-ul Amnesty International indeamna Israelul sa furnizeze vaccinuri anti-COVID palestinienilor din Cisiordania si Fasia Gaza

Miercuri, 06 Ianuarie 2021, ora 17:48
2244 citiri
ONG-ul Amnesty International indeamna Israelul sa furnizeze vaccinuri anti-COVID palestinienilor din Cisiordania si Fasia Gaza
Oamenii din Fasia Gaza ar putea primi vaccin FOTO (generica) Pixabay.com

Organizatia nonguvernamentala (ONG) de apararea drepturilor omului Amnesty International (AI) indeamna Israelul sa furnizeze vaccinuri impotriva covid-19 palestinienilor din Cisiordania ocupata si din Fasia Gaza, subliniind ca statul evreu are aceasta obligatie in dreptul international.

Autoritatea Palestiniana (AP) din Cisiordania - un teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967, in care traiesc 2,8 milioane de palestinieni - nu a cerut in mod public asistenta Israelului in furnizarea unor vaccinuri impotriva covid-19, conform AFP.

Este putin probabil ca islamistii din Hamas, formatiunea aflata la putere in Fasia Gaza - cu doua milioane de locuitori - sa intre in legatura cu statul evreu in acest dosar, in contextul in care cele doua parti au purtat trei razboaie din 2008 incoace.

Insa Amnesty International indeamna Israelul "sa inceteze sa-si ignore obligatiile de putere de ocupatie si sa actioneze imediat pentru a se asigura ca vaccinuri anticoronavirus le sunt furnizate in mod echitabil palestinienilor care traiesc sub ocupatia sa in Cisiordania si in Fasia Gaza", vizata de o blocada israeliana de peste un deceniu.

Ministerul palestinian al Sanatatii anunta luni ca asteapta o prima livrare de vaccinuri destinate Cisiordaniei si Fasiei Gaza - in februarie -, prin intermediul dispozitivului de acces Covax, infiintat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) cu scopul de a ajuta cele mai sarace tari.

Autoritatea Palestiniana a anuntat ca se afla in contact cu alti furnizori de vaccinuri, insa Ministerul Sanatatii a precizat ca Cisiordania nu dispune de infrastructura necesara pentru a stoca doze de vaccin Pfizer-BioNTech, care se pastreaza la o temperatura foarte scazuta.

Israelul a inceput la 19 decembrie o campanie de vaccinare a populatiei intr-un ritm accelerat - dar si a colonistilor din Cisiordania -, incepand cu personalul medical si batrani.

Peste un milion de persoane - dintr-o populatie totala de aproape noua milioane - au fost vaccinate cu prima doza pana in prezent.

Premierul israelian in exercitiu Benjamin Netanyahu a anuntat sambata ca spera ca 2,25 de milioane de israelieni sa fie vaccinati - in contextul in care sunt necesare doua doze - in decurs de o luna, reprezentand un sfert din populatie.

Israelul a inregistrat peste 451.000 de contaminari cu noul coronavirus si peste 3.400 de morti din cauza covid-19.

In Cisiordania, 100.000 de cazuri si 1.100 de morti au fost inregistrate, iar in Fasia Gaza peste 43.000 de contaminari si 404 decese.

Palestinienii spera sa primeasca primele vaccinuri impotriva COVID-19 in februarie

Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
Zeci de cadavre au fost descoperite în curtea unui spital din Fâșia Gaza. Israelul anunță și mai multe acțiuni militare
Zeci de cadavre au fost descoperite în curtea unui spital din Fâșia Gaza. Israelul anunță și mai multe acțiuni militare
Zeci de cadavre au fost descoperite îngropate în curtea unui spital din Fâşia Gaza, care a fost ţinta unui raid israelian, a anunţat duminică Apărarea Civilă din Gaza, chiar în momentul...
#Fasia Gaza, #Palestina, #vaccin COVID, #Cisiordania , #stiri externe