Un reporter de la Newsweek a descris tortura la care a fost supus in Iran

Miercuri, 25 Noiembrie 2009, ora 15:12
1338 citiri
Un reporter de la Newsweek a descris tortura la care a fost supus in Iran

Un jurnalist de la revista Newsweek care a fost arestat in Iran dupa protestele postelectorale si a petrecut patru luni intr-o inchisoare pentru dizidentii politici a povestit despre bataile si torturile la care a fost supus.

Maziar Bahari, jurnalist canadian de origine iraniana, spune ca anchetatorii din Gardienii Revolutiei l-au acuzat ca a pus la cale o revolutie de catifea pentru a rasturna regimul islamist, scrie Daily Telegraph.

"Domnule Bahari, sunteti un agent al organizatiilor de informatii straine", i-a spus cel care l-a interogat. Cand l-a intrebat pentru ce organizatii lucreaza, barbatul a raspuns "CIA, MI6, Mossad si Newsweek".

Una dintre dovezile pe care s-au bazat iranienii era o caseta cu un interviu satira pentru emisiunea Late Show a lui Jon Stewart. Pe aceasta inregistrare, el aparea vorbind cu un barbat deghizat in spion, care purta o esarfa palestiniana si ochelari de soare. Anchetatorul l-a intrebat ce e amuzant in acel interviu si l-a amenintat ca acel gen de comportament nu il va ajuta deloc.

Reporterul Newsweek a mai povestit ca unul dintre interogatorii a fost intrerupt cand anchetatorul a fost sunat de sotie. El a continuat, insa, sa il loveasca in cap pe journalist in timp ce vorbea cu sotia despre mancarea de acasa.

Dupa ce a terminat discutia, anchetatorul iranian i s-a plans reporterului ca multi colegi de-ai lui au divortat din cauza programului prelungit de lucru pe care femeile nu pre ail accepta.

Maziar Bahari mai spune si ca cel care il interoga parea obsedat de sex si il intreba despre petrecerile pline de sex din Occident despre care ii povestise profesorul lui.

"Nu poti sa-mi spui ca nu poti sa iei o femeie de mana pe Champs-Elysees si sa faci sex cu ea", i-a zis cel din Gardienii Revolutiei.

Jurnalistul a aflat de la unul din gardieni ca se fac presiuni pentru eliberarea lui, Hillary Clinton cerand acest lucru Iranului. In scurt timp ai s-a permis sa isi sune familia, iar apoi a fost scos de izolare.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#reporter Newsweek Iran, #jurnalist tortura Iran, #jurnalist inchisoare Iran, #inchisoare Iran interogatoriu , #stiri externe