Un SMS fals despre radiatii nucleare a starnit panica in Asia

Miercuri, 16 Martie 2011, ora 12:47
2313 citiri
Un SMS fals despre radiatii nucleare a starnit panica in Asia
Foto:themarysue.com

Un mesaj fals care a fost trimis pe telefoanele mobile ale utilizatorilor din Asia a starnit panica in mai multe tari, dupa ce a anuntat ca radiatiile de la centrala nucleara Fukushima vor afecta puternic mai multe state din regiune.

SMS-ul a fost scris ca si cum ar fi venit de la postul britanic BBC si a avut cele mai multe efecte in Filipine, unde mii de muncitori si de scolari au fost trimisi acasa de teama radiatiilor, anunta BBC News.

In cele din urma, guvernul filipinez a fost nevoit sa transmita, prin intermediul mijloacelor de comunicare in masa, ca zvonurile sunt false si ca tara nu va fi afectata de radiatiile provenite de la reactoarele centralelor nucleare care au explodat la Fukushima din cauza cutremurului care a lovit Japonia.

BBC a anuntat la randul sau ca este vorba de o farsa si a amintit ca asemenea evenimente tragice sunt mereu prilejul pentru tot felul de glume si zvonuri false.

De asemenea, organizatia americana US-CERT a avertizat ca aceste SMS-uri si e-mailuri sunt folosite frecvent pentru a obtine datele personale ale celor care le trimit, dar si pentru atacuri de tip phishing.

Falsul SMS trimis anunta: "Guvernul japonez confirma ca scurgerile radioactive de la reactoarele nucleare de la Fukushima. Tarile asiatice ar trebui sa isi ia precautiile necesare. Daca va veni ploaia, ramaneti inauntru pentru primele 24 de ore. Inchideti usile si ferestrele. Frecati pielea gatului cu betadina in zona tiroidei, radiatiile lovesc tiroida prima data. Luati masuri suplimentare de precautie. Radiatiilor pot lovi Filipinele in jurul orei 4 pm astazi. Daca ploua astazi sau in urmatoarele cateva zile, Hong Kong-ul va fi lovit de asemenea. Nu iesiti in ploaie. Daca sunteti surprinsi afara, folositi umbrela sau haine de ploaie, chiar daca e vorba doar de cateva picaturi. Particule radioactive, care pot cauza arsuri, alopecia si chiar cancer, se pot gasi in picaturile de ploaie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#SMS fals radiatii Japonia, #mesaj fals radiatii Asia, #mesaj radiatii panica , #stiri externe