UPDATE Magistratii din Londra resping o cerere de extradare a lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, in SUA. "Ar intra in inchisoare in viata"

Luni, 04 Ianuarie 2021, ora 13:48
3503 citiri
UPDATE Magistratii din Londra resping o cerere de extradare a lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, in SUA. "Ar intra in inchisoare in viata"
Julian Assange este fondatorul WikiLeaks FOTO Facebook Ecuavisa

Un tribunal din Londra se a respins, luni, asupra o cerere de extradare a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, in SUA, unde acesta trebuie sa raspunda la 18 capete de acuzare, riscand o pedeapsa de 175 de ani de inchisoare, transmite dpa.

El ar urma sa fie judecat cu privire la spionaj si conspiratie in vederea patrunderii in computere guvernamentale, in urma publicarii a sute de mii de documente confidentiale, relateaza Reuters.

UPDATE. Judecatoarea Vanessa Baraitser de la Curtea Penala Old Bailey din Londra isi motiveaza respingerea cererii prin faptul ca Julian Assange s-ar putea sinucide in cazul in care ar fi extradat.

Aceasta hotarare poate fi atacata in apel.

Avocata Stella Moris, cu care Julian Assange are doi copii din perioada in care era refugiat in sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, s-a prezentat la tribunal fara sa faca declaratii.

Intr-un interviu publicat duminica in revista germana Der Spiegel, ea aprecia ca situatia in Inchisoarea de maxima securitate Belmarsh, in care Julian Assange este incarcerat, "nu se compara cu conditiile de detentie la care ar fi supus in Statele Unite, in cazul unei extradari".

El ar "intra in inchisoare in viata", aprecia ea, potrivit News.

Stirea initiala

Sedinta la finalul careia judecatoarea Vanessa Baraitser va anunta decizia va incepe la ora 10.00 (locala si GMT). Indiferent de decizie este asteptat un apel, ceea ce inseamna ca acest caz ar putea ajunge in final la Curtea Suprema a Regatului Unit si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Washingtonul l-a acuzat pe Assange de incalcarea Legii spionajului prin faptul ca ar fi conspirat impreuna cu fosta analista militara americana, Chelsea Manning, pentru a publica o inregistrare video in care sunt vazuti civili omorati de tiruri ale unui elicopter de lupta american in Irak, in iulie 2007.

Documentele secrete au fost difuzate pe Wikileaks, desi Assange a colaborat si cu jurnalisti de la institutii media proeminente.

Sustinatorii lui Julian Assange si organizatii pentru apararea libertatii presei il considera pe acesta un jurnalist de investigatii care a adus in atentia opiniei publice crimele de razboi. Organizatia "Reporteri Fara Frontiere" a declarat ca se "opune ferm" extradarii lui Assange intrucat s-ar crea "un precedent periculos pentru toti jurnalistii care publica informatii clasificate care sunt de interes public".

Acuzat mai intai de piraterie informatica, Julian Assange a fost inculpat in mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justitia americana, pe baza legislatiei antispionaj. Sustinatorii lui afirma ca aceste inculpari constituie un pericol grav pentru libertatea presei. SUA il acuza in special pentru ca a pus in pericol unele dintre sursele lor prin faptul ca in 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice si 500.000 de documente confidentiale despre activitatile armatei americane in Irak si Afganistan.

Audierile privind extradarea lui Julian Assange in SUA au inceput in februarie, dar au fost amanate apoi cu cateva luni din cauza masurilor de izolare adoptate la nivel national pentru a limita raspandirea COVID-19.

In prezent, Assange este incarcerat la penitenciarul de maxima securitate Belmarsh, din sud-estul Londrei. El s-a refugiat in ambasada Ecuadorului la Londra in 2012, cand se temea ca va fi extradat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Julian Assange a respins mereu aceste acuzatii, iar urmarirea penala in acest caz a fost abandonata in urma cu trei ani.

VIDEO A murit interpretul celebrului imn al formatiei FC Liverpool ''You'll Never Walk Alone''

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Șeful diplomaţiei UE spune că țările europene trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei. „Nu putem să ne bazăm pe SUA” FOTO
Ţările UE trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a declarat joi, 18 aprilie,...
#Julian Assange, #Wikileaks, #extradare, #SUA , #stiri externe