Unde va avea loc urmatorul cutremur catastrofal?

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 23:58
13903 citiri
Unde va avea loc urmatorul cutremur catastrofal?
Foto: earthquakes.bz

Cutremurul devastator din Haiti si numarul urias de victime i-au luat pe multi prin suprindere si a relansat discutiile despre pericolul seismelor si masurile de siguranta.

Toate lumea se intreaba acum cand si unde va avea loc urmatoarea catastrofa, iar geologii stau cu ochii pe cel putin cinci zone de pe Glob care nu sunt prea cunoscute pentru activitatea seismica, dar unde ar putea avea loc dezastre ca in Haiti, informeaza Foreign Policy.

Delta fluviului Mississippi din Statele Unite este una dintre aceste zone. Falia New Madrid, care trece prin statele Illinois, Missouri, Arkansas, Kentucky, Tennessee, si Mississippi, a provocat ultimul cutremur puternic in anul 1812.

Seismul care a avut loc aici in 1812 a fost atat de puternic incat fluviul Mississippi a inceput sa curga in directie inversa, a miscat clopotele bisericilor din Boston. Suprafata afectata a fost de trei ori mai mare decat cea lovita de marele cutremur din San Francisco, in 1906.

In urma cu 200 de ani, populatia nu era supusa unui risc prea mare, dar marile orase Saint Louis si Memphis de astazi se afla exact in zonele de risc de pe cea mai periculoasa falie din SUA.

Pentru ca toata atentia din SUA este indreptata spre cutremurele din California, statele sub care se afla falia New Madrid nu sunt pregatite. Din aceasta cauza, geologii avertizeaza ca un eventual cutremur ar produce cele mai mari pierderi economice provocate de un dezastru natural in Statele Unite.

Turcia a fost lovita de ultimul cutremur devastator in 1999. Falia North Anatolian este responsabila pentru cele 18.000 de victime ale cutremurului produs atunci in Izmit, la sud-est de Istanbul. Patru luni mai tarziu, un alt cutremur a omorat 900 de oameni in Duzce.

Sase cutremure care au avut loc in Turcia in ultimii 40 de ani au omorat fiecare peste 1000 de oameni.

Geologii spun ca urmatorul seism va avea loc la vest de Izmit si in sudul Istanbulului, un oras vechi si istoric cu 12 milioane de oameni. Este putin probabil ca seismul care va avea loc aici sa fie doar unul, cu magnitudine foarte mare, varianta unei serii de seisme mai usoare fiind mai realista in opinia geologicalor.

Australia se afla si ea intr-o zona care are de suferit, din cauza placilor tectonice Pacific, Filipine si Eurasiatica. Ultimul cutremur catastrofal a avut loc la Newcastle in 1989.

Spre deosebire de alte tari de pe lista, Australia nu se afla pe o linie de falie intre doua placi tectonice, asa ca activitatea seismica de aici este rezultatul presiunii la care este supusa placa la o distanta destul de mare de continent. Asta inseamna un seism este foarte greu de anticipat, iar orice loc din tara poate fi urmatorul lovit.

Din fericire, cele mai multe cutremure din Australia au loc in centrul tarii, departe de zonele populate, si produc pagube minime. Dar acest lucru a facut ca marile orase sa nu ia masurile necesare pentru siguranta locuitorilor. Cutremurul din 1989 a provocat in Newcastle pagube de peste 1,4 miliarde de dolari americani chiar daca a avut o magnitudine de doar 5,5 pe scara Richter. Acest lucru arata ca unul produs in Sydney, unde cele mai multe materiale de constructie sunt vechi, ar fi mult mai devastator.

Nepalul si capitala Kathmandu, care se afla exact la granita dintre placa tectonica Indiana si cea Euroasiatica, pot fi vizate de un seism masiv din cauza numeroaselor falii din Himalaya. Ultimul cutremur mare a avut loc la granita dintre Nepal si India, in 1988.

Situatia din Kathmandu este inrautatita de lipsa unor pregatiri, de metodele proaste de constructie si cresterea rapida a numarului de locuitori. Lipsa unei activitati seismice recente arata, insa, ca urmatorul va fi puternic.

Ca si Haiti, Nepal este afectat de tulburari politice. Un razboi civil care a durat zece ani s-a terminat in 2006, stabilitatea politica si dezvoltarea economica fiind minime de atunci.

Japonia este o zona seismica foarte cunoscuta pentru catastrofe precum cutremurul Hanshin-Awaji care a provocat 6.400 de decese in 1995. Din fericire, experienta japonezilor in acest domeniu i-a facut sa investeasca masiv pentru a fi pregatiti si a rezista unui alt seism puternic.

Buna pregatire a japonezilor nu ar trebui totusi sa le creeze un fals sentiment de siguranta pentru ca riscul unei tragedii ramane in continuare foarte ridicat din cauza numarului mare de oameni care traiesc inghesuiti in orase.

Studiile arata ca aproape 60.000 de oameni ar putea sa isi piarda viata daca orase precum Tokyo sau Kyoto ar fi lovite de un cutremur. De asemenea, coasta Japoniei este vulnerabila in cazul unui tsunami, iar numarul mare de centrale nucleare este si mai ingrijorator in special dupa ce un cutremur din 2007 a provocat o scurgere foarte periculoasa la o centrala din Kashiwazaki.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#zone activitate seismica, #zone cutremure puternice, #cutremure placi tectonice , #stiri externe