Șeful diplomației UE: Gazele sunt utilizate ca „armă“ împotriva Republicii Moldova

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 18:56
1406 citiri
Șeful diplomației UE: Gazele sunt utilizate ca „armă“ împotriva Republicii Moldova

Republica Moldova este o victimă a eforturilor Rusiei de a utiliza gazele naturale pentru a-şi intimida vecinul mai mic, a declarat joi Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, fără a oferi detalii în acest sens, potrivit Reuters, citată de agerpres.ro.

"Vedem încercări din partea (companiei) Gazprom de a pune presiune politică" asupra guvernului moldovean, a afirmat Josep Borrell, citat de publicaţia moldoveană Ziarul de Gardă.

"În termeni globali, creşterile de preţ în întreaga lume nu sunt o consecinţă a utilizării livrărilor de gaze ca armă, dar în cazul Republicii Moldova - da, este", a spus şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, într-o conferinţă de presă susţinută în comun cu premierul moldovean Natalia Gavriliţă, aflată într-o vizită la Bruxelles, unde a avut loc cea de-a şasea reuniune a Consiliului de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova.

"În cazul Republicii Moldova, gazele naturale sunt folosite drept armă politică. (...) Nu putem compara criza gazelor naturale din Republica Moldova cu cea din Europa. Noi vom încerca să acordăm sprijin cetăţenilor", a subliniat Josep Borrell.

"În cazul Republicii Moldova, trebuie să se ţină cont de caracteristicile politice ... este o creştere semnificativă (de preţ) legată de probleme politice, fiind necesar sprijinul nostru", a afirmat Borrell, subliniind că Uniunea Europeană este gata să susţină Chişinăul pentru a depăşi criza din sectorul energetic, iar ca exemplu al acestei disponibilităţi el a invocat consultările care au avut loc la Bruxelles pentru a examina situaţia şi a oferi sprijin pe termen mediu pentru Republica Moldova.

"Sprijinul bugetar oferit ieri (miercuri) va permite Republicii Moldova să ajute persoanele cele mai vulnerabile", a spus Borrell, referindu-se la un grant de 60 milioane de euro din partea UE pentru Republica Moldova, convenit săptămâna aceasta, în sprijinul autorităţilor moldovene pentru a depăşi criza energetică.

"Am pus bazele unor obiective serioase. Am discutat despre consolidarea cooperării şi implementarea reformelor", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, care a salutat planurile guvernului de la Chişinău de a aduce mai aproape Republica Moldova de Uniunea Europeană.

Contractul privind livrările de gaze între Republica Moldova şi gigantul energetic rus Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie, iar cele două părţi nu au reuşit să se pună de acord asupra unui nou preţ, Chişinăul respingând oferta Gazprom de a dubla preţul la gaze în comparaţie cu tariful de până acum, notează Reuters, preluată de agerpres.ro

Kremlinul a negat miercuri că gigantul rus de gaze ar utiliza negocierile cu autorităţile de la Chişinău în încercarea de a obţine concesii politice. Şeful diplomaţiei europene a respins acest argument, dar fără să detalieze în ce anume constă presiunea rusă.

Gazprom a avertizat că va suspenda exporturile de gaze către Republica Moldova dacă Chişinăul nu va achita livrările anterioare.

La rândul său, Natalia Gavriliţă a spus că oficialii moldoveni continuă discuţiile cu Gazprom la Sankt- Petersburg şi speră să se ajungă la un contract pe termen lung "accesibil".

"Republica Moldova este interesată de un contract pe termen lung şi la un preţ convenabil. Noi pledăm pentru un contract pe care să-l putem onora", a subliniat şefa guvernului moldovean.

Totodată, premierul moldovean a mulţumit partenerilor europeni pentru asistenţa nerambursabilă în valoare de 60 de milioane de euro acordată Republicii Moldova pentru depăşirea crizei din sectorul energetic.

"Suntem recunoscători pentru susţinerea oferită în mod constant Republicii Moldova în promovarea independenţei şi securităţii energetice. E adevărat că dependenţa ridicată de importurile de gaze şi de energie electrică are drept consecinţă un nivel scăzut de securitate a aprovizionării, plasând ţara noastră printre cele mai vulnerabile din lume. Iată de ce, eforturile Cabinetului de miniştri pe care-l conduc sunt focusate pe diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze şi reformele necesare pentru integrarea Republicii Moldova pe piaţa europeană de energie. Suntem pentru relaţii de colaborare în sfera energiei predictibile atât cu partenerii noştri din est cât şi cu cei din vest", a punctat Natalia Gavriliţa, citată într-un comunicat de presă difuzat de Guvernul său.

Citeste si:
Putin răspunde sancțiunilor impuse de SUA, prin Republica Moldova. Ce prevede noul contract semnat de Chișinău cu Gazprom
Putin răspunde sancțiunilor impuse de SUA, prin Republica Moldova. Ce prevede noul contract semnat de Chișinău cu Gazprom
Republica Moldova nu va mai plăti pentru gazul rusesc în dolari americani. Noul contract, semnat la finalul lunii octombrie de Moldovagaz și Gazprom, prevede plata în euro și în ruble...
Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Criza gazelor naturale artificială și este creată de Federaţia Rusă, prin Gazprom”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Criza gazelor naturale artificială și este creată de Federaţia Rusă, prin Gazprom”
Criza gazelor naturale este creată artificial de Federaţia Rusă, prin Gazprom, şi cred că este nevoie de un front comun al tuturor statelor membre pentru a pune capac peste această criză...