Ursula von der Leyen: "Dupa pandemie nu exista posibilitatea de a ne intoarce la economia bazata pe combustibili fosili"

Marti, 16 Martie 2021, ora 14:10
3951 citiri
Ursula von der Leyen: "Dupa pandemie nu exista posibilitatea de a ne intoarce la economia bazata pe combustibili fosili"
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: CU

Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat marti, 16 martie, ca "schimbarea climatica este marea criza dupa coronavirus" si a semnalat ca, dupa pandemie, nu se mai poate reveni la normalitate din punct de vedere al energiei, transmite EFE.

"Schimbarea climatica este marea criza de dupa coronavirus. Dupa pandemie nu exista posibilitatea de a ne intoarce la activitatea economica avand la baza combustibili fosili si in detrimentul climei si al mediului inconjurator", a declarat Von der Leyen, care a luat cuvantul la ceremonia de deschidere a Dialogului pentru Tranzitia Energetica de la Berlin, care se desfasoara online in acest an.

Sefa executivului european a trecut in revista planurile Bruxellesului in domeniul climei si mediului inconjurator pentru acest an si a subliniat obiectivul ambitios al UE de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% pana in 2030 si de a obtine neutralitatea climatica pana in 2050.

"Obiectivele noastre sunt ambitioase, dar fezabile", a subliniat Ursula von der Leyen, care a vorbit despre "o modernizare sistemica" pana la atingerea sustenabilitatii.

Printre initiativele Comisiei Europene se numara actualizarea intregii legislatii comunitare pentru a o alinia la obiectivul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, precum si pentru a extinde si consolida piata carbonului. "CO2 trebuie sa aiba un pret, pentru ca nu mediul inconjurator trebuie sa plateasca pretul", a apreciat sefa Comisiei Europene.

In plus, Von der Leyen s-a referit si la impunerea de taxe vamale pentru importurile de produse fabricate fara criterii sustenabile. Acest "mecanism de ajustare a CO2" este "solutia preferata" in cadrul Comisiei Europene pentru a evita concurenta neloiala in domeniul mediului inconjurator, a argumentat ea.

Obiectivul este de a se evita ca produse din tari terte, "ieftine" pentru ca nu indeplinesc criteriile de mediu ale UE, sa intre pe piata comuna si sa distruga "munca grea" a blocului comunitar in acest domeniu.

Sefa executivului UE a amintit ca o treime din valoarea pachetului comun de recuperare postcriza, in suma de 1,8 miliarde de euro, o reprezinta investitiile "verzi". "Vrem sa reconciliem modul de a produce si de a face comert cu sanatatea planetei noastre. Ceea ce este bun pentru planeta este bun pentru economie si pentru toti", a apreciat ea.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Presedinta Comisiei Europene, #Ursula von der Leyen, #economie covid, #pandemie, #coronavirus, #epidemie , #stiri externe