Uzbekistanul si-a inmormantat singurul presedinte pe care l-a avut pana acum (Video)

Sambata, 03 Septembrie 2016, ora 19:47
4792 citiri
Uzbekistanul si-a inmormantat singurul presedinte pe care l-a avut pana acum (Video)
Foto: Pixabay

Primul si singurul presedinte uzbec, Islam Karimov, care a murit din cauza unei hemoragii cerebrale, a fost inmormantat sambata in orasul sau natal Samarkand.

Acesta a condus fosta republica sovietica timp de peste un sfert de secol, relateaza agentia de stiri UzA.

Liderul uzbec a murit vineri, la 78 de ani, din cauza complicatiilor provocate de o hemoragie cerebrala. Trupul sau neinsufletit a fost transportat cu avionul in cursul diminetii de sambata din capitala Taskent. Inainte si dupa acest zbor, cortegiul a parcurs strazile a doua orase, unde s-au adunat sa-l vada mii de uzbeci cu flori in maini.

"Daca presedintele nostru ar mai fi trait zece ani, Uzbekistanul ar fi devenit de nerecunoscut, ar fi fost si mai puternic", a spus un localnic de 58 de ani din Samarkand.

"Cand am aflat de moartea lui, am inceput sa plangem cu totii in familie; este o mare pierdere pentru toti uzbecii, el a facut ca tara noastra sa fie libera si dezvoltata", a mai sustinut barbatul.

Dupa o ceremonie religioasa in Piata Registan din Samarkand, la care au participat sute de persoane, liderul autoritar a fost inmormantat in necropola medievala Shah-i-Zinda, in cadrul unei ceremonii traditionale musulmane.

Funeraliile au fost organizate de prim-ministrul uzbec Savkat Mirzioiev, perceput drept cel mai probabil succesor al lui Karimov. "Poporul nostru a suferit o pierdere ireparabila", a spus el, potrivit Interfax.

Karimov a actionat "in numele mentinerii independentei Uzbekistanului, a unei vieti in pace si in liniste", a subliniat prim-ministrul uzbec, referindu-se la amenintarea terorista in contextul in care creste influenta islamului radical.

Rusii le-au fost alaturi

Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a participat la funeralii si a prezentat condoleante in numele poporului rus.

"In aceste zile de doliu suntem alaturi de voi", a spus Medvedev in discursul sau, dand asigurari ca legaturile dintre cele doua tari vor ramane puternice, relateaza TASS.

Alti lideri straini prezenti la funeralii au fost presedintele afgan Ashraf Ghani si cel tadjik, Imomali Rahmon.

Obama a trimis un mesaj

Uzbekistanul a ramas in parte in sfera de influenta a Rusiei dupa caderea Uniunii Sovietice, dar a furnizat si un sprijin crucial SUA in timpul razboiului din Afganistan, permitandu-le trupelor americane sa utilizeze o importanta baza aeriana uzbeca.

Intr-un mesaj trimis cu acest prilej, Barack Obama a mentionat ca a 25-a aniversare a independentei Uzbekistanului a fost sarbatorita in aceasta saptamana.

"In acest moment greu al mortii presedintelui Islam Karimov, SUA isi reafirma sprijinul pentru poporul din Uzbekistan", a transmis Obama.

Consilierul de la Kremlin Iuri Usakov a declarat pentru TASS ca spera ca situatia din Uzbekistan sa ramana stabila.

Ce urmeaza

Uzbekistanul are frontiere cu statele Tadjikistan si Afganistan si a reusit sa mentina stabilitatea prin presiune si violenta, noteaza DPA.

Karimov nu a permis existenta unei opozitii de cand a preluat puterea de la URSS si nu are un succesor clar. Presedinta Senatului uzbec, Nigmatilla Iuldasev, ar urma sa preia temporar rolul lui Karimov pana la organizarea de alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presedinte Uzbekistan inmormantat, #inmormantare presedinte Uzbekistan , #stiri externe