Comisia germana a vaccinarii Stiko va recomanda imunizarea persoanelor de peste 65 de ani cu AstraZeneca. Studiul care sta la baza deciziei

Sambata, 27 Februarie 2021, ora 16:19
2746 citiri
Comisia germana a vaccinarii Stiko va recomanda imunizarea persoanelor de peste 65 de ani cu AstraZeneca. Studiul care sta la baza deciziei
Expertii germani considera sigura vaccinarea varstnicilor cu AstraZeneca. Foto: Hepta

Comisia germana de vaccinare (Stiko) ia in calcul sa recomande vaccinarea cu vaccinul impotriva Covid-19 AstraZeneca-Oxford a persoanelor in varsta de peste 65 de ani, dupa ce un studiu din Scotia a aratat ca acesta este eficient in cazul batranilor, a anuntat presedintele comisiei, Thomas Mertens, relateaza AFP.

Intrebat intr-un interviu acordat postului ZDF, vineri seara, 26 februarie, daca Stiko ar putea autoriza vaccinul laboratorului suedezo-britanic pentru toti, in urma rezultatelor incurajatoare ale acestui studiu, Thomas Mertens a raspuns ca "este posibil si o vom face".

Comisia "va publica foarte curand o noua recomandare actualizata", a anuntat el, adaugand ca aceasta asteapta in continuare pecizari de la autorii studiului, realizat de catre Universitatea din Edinburgh si facut public in urma cu o saptamana.

Acest vaccin - mai putin eficient decat vaccinurile concurente pe baza de ARN mesager - este recomandat, in prezent, persoanelor in varsta de pana la 65 de ani in Germania, o decizie care a provocat neincrederea populatiei din aceasta tara.

Vaccinul AstraZeneca este nepopular intr-o parte a Europei, in pofida faptului ca Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a aprobat utilizarea acestuia in cazul persoanelor in varsta de peste 18 ani - fara vreo limita de varsta - in Uniunea Europeana (UE).

Medici si oficiali in domeniul sanatatii publice germani au lansat recent un apel ca acest vaccin - mai ieftin si mai usor de depozitat - sa fie administrat mai mult, in contextul in care zeci de mii de floacoane ramaneau nefolosite in tara.

"Toate astea au luat o intorsatura proasta", a recunoscut presedintele comisiei, care a justificat decizia de la sfarsitul lui ianuarie de a nu recomanda vaccinarea batranilor cu AstraZeneca din cauza lipsei unor date la acea vreme.

"Noi nu am criticat vaccinul" britanic, care "este foarte bun", a dat el asigurari.

AstraZeneca a anuntat ca spera sa recupereze intarzierea in livrari catre UE in al doilea trimestru.

Studiul - efectuat in cadrul campaniei de vaccinare in Scotia - arata ca, la patru saptamani de la administrarea primei doze, riscul spitalizarii scade cu 85% in cazul vaccinului Pfizer-BioNTech si cu 94% in cazul vaccinului AstraZeneca-Oxford fata de persoanele nevaccinate.

In randul persoanelor in varsta de peste 80 de ani - unul dintre grupurile cu risc - rezultate preliminare combinate ale celor doua vaccinuri releva o reducere a spitalizarii cu 81%.

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#astra zeneca, #mvaccin covid, #imunizare covid, #Pfizer, #studiu covid, #epidemie, #pandemie , #stiri externe