Varianta britanica a coronavirusului le da mari batai de cap cercetatorilor. Declaratia inspaimantatoare a directorului programului britanic de supraveghere genetica

Joi, 11 Februarie 2021, ora 20:55
4560 citiri
Varianta britanica a coronavirusului le da mari batai de cap cercetatorilor. Declaratia inspaimantatoare a directorului programului britanic de supraveghere genetica
FOTO Pixabay

Noua varianta a coronavirusului SARS-CoV-2 descoperita prima data in regiunea britanica Kent starneste ingrijorari intrucat ea la randul ei sufera mutatii, astfel ca ar putea diminua protectia oferita de vaccinurile anti-COVID-19, a declarat directoarea programului britanic de supraveghere genetica (COVID-19 Genomics UK consortium) Sharon Peacock, relateaza joi agentia Reuters.

''Ceea ce este preocupant in legatura cu aceasta este ca varianta 1.1.7 care circula de mai multe saptamani si luni incepe sa sufere mutatii din nou si sa dobandeasca noi mutatii care ar putea afecta modul in care noi combatem virusul in ce priveste imunitate si eficacitatea vaccinurilor'', a spus Sharon Peacock la postul BBC.

Astfel, o noua mutatie, identificata prima data in orasul englez Bristol, a fost calificata drept ''Varianta Preocupanta'' (Variant of Concern) de catre Grupul consultativ privind virusurile noi si emergente (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group).

Potrivit consilierului stiintific al guvernului britanic, Patrick Vallance, varianta descoperita la Bristol are una dintre aceleasi mutatii ale variantei coronavirusului descoperita in Africa de Sud. ''Nu este surprinzator ca s-a intamplat si se va intampla de asemenea in alta parte'', a spus acest oficial miercuri, mentionand de asemenea ca ''trebuie sa continuam testarea efectelor vaccinului in aceasta situatie''.

Au fost descoperite pana in prezent 21 de cazuri de COVID-19 cu aceasta varianta care are mutatia E484K, survenita in proteina Spike a virusului, aceeasi modificare observata la variantele coronavirusului din Africa de Sud si Brazilia.

Exista pana in prezent trei variante majore ale coronavirusului SARS-CoV-2 care ingrijoreaza cercetatorii: varianta sud-africana, cunoscuta ca 20I/501Y.V2 sau B.1.351, cea britanica, denumita 20I/501Y.V1 sau B.1.1.7, si varianta braziliana, denumita P.1.

Varianta britanica, mai infectioasa, dar nu neaparat si mai letala fata de celelalte, va fi probabil intalnita in toata lumea, sustine Sharon Peacock. ''Odata ce vom invinge (virusul) sau el va suferi singur mutatii care sa-l faca mai putin virulent - in provocarea bolii -, atunci vom putea sa nu mai fi ingrijorati. Dar, cred, privind inspre viitor, vor mai trece ani pana atunci. In total inca vreo 10 ani, in opinia mea'', spune Sharon Peacock.

La randul sau, premierul britanic Boris Johnson a sugerat ca in viitor britanicii ar putea avea nevoie de vaccinari repetate pentru a tine pasul cu mutatiile coronavirusului.

Cele doua vaccinuri anti-COVID-19 autorizate pana in prezent in Marea Britanie, Pfizer/BioNTech si AstraZeneca, ofera protectie impotriva variantei britanice a coronavirusului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vaccin, #varianta britanica, #Kent, #coronavirus, #virus, #covid , #stiri externe