VIDEO Anthony Fauci a castigat un premiu creat de un om de afaceri nascut in Romania

Marti, 16 Februarie 2021, ora 17:20
2746 citiri
VIDEO Anthony Fauci a castigat un premiu creat de un om de afaceri nascut in Romania

Controversatul Anthony Fauci, cel mai cunoscut specialist in imunologie din Statele Unite, a fost desemnat luni, 15 februarie, castigator al unui prestigios premiu academic israelian, Dan David Prize, in valoare de 1 milion de dolari. Premiul a fost creat de un regretat om de afaceri si filantrop israelian nascut in Romania, iar Fauci a fost rasplatit pentru activitatea pe care a desfasurat-o in domeniul sanatatii publice pe durata crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus, informeaza DPA.

Dan David Prize i-a fost atribuit imunologului Anthony Fauci in domeniul "Sanatate publica", a anuntat prin intermediul unui comunicat fundatia care atribuie acest premiu.

Premiul Dan David este acordat anual in trei categorii - trecut, prezent si viitor -, fiecare valorand 1 milion de dolari. Anthony Fauci a fost premiat la categoria "prezent".

Ceilalti laureati ai premiului Dan David din acest an sunt urmatorii: istoricii in sanatate si medicina Alison Bashford, Katharine Park si Keith Wailoo, in domeniul "Istoria in Sanatate si Medicina"; si trei pionieri ai imunoterapiilor anti-cancer, Zelig Eshhar, Carl June si Steven Rosenberg, in domeniul "Medicina moleculara".

In comunicatul oficial, comitetul care atribuie premiile Dan David l-a laudat pe Anthony Fauci pentru "contributia sa exceptionala la cercetarile impotriva HIV" si pentru "salvarea a milioane de vieti in tarile in curs de dezvoltare".

Imunologul american a fost recompensat si pentru "felul in care a condus National Institute of Allergy and Infectious Diseases si, in special, pentru eforturile depuse in vederea recunoasterii oficiale a unor abordari noi, precum vaccinurile bazate pe tehnica ARN mesager, care sunt administrate astazi unor milioane de oameni din lumea intreaga; si pentru curajul cu care a aparat stiinta in fata opozitiei neinformate pe durata dificilei crize provocate de pandemia de COVID-19".

Laureatii premiilor Dan David din acest an vor fi omagiati in cadrul unui eveniment online, care va avea loc in luna mai.

Laureatii premiului Dand David doneaza 10% din valoarea acestor premii pentru a finanta bursele oferite unor cercetatori absolventi sau inscrisi la studii post-universitare si care activeaza in domeniile lor de activitate.

Acest premiu a fost creat de omul de afaceri si filantropul Dan David in 2002. Printre laureatii editiilor precedente se numara scriitoarea canadiana Margaret Atwood si cineastii americani Ethan si Joel Cohen.

Cine a fost Dan David

Dan David s-a nascut intr-o familie evreiasca din Bucuresti, in anul 1929. S-a alaturat miscarii Tineretul Sionist la varsta de 16 ani. Dupa ce a studiat economie si metodologii tehnice la Universitatea din Bucuresti, a lucrat pentru Radio-Televiziunea Romana si a devenit fotograf de presa. Arestat si anchetat de fosta Securitate pentru activitatile sioniste din tinerete, a reusit sa paraseasca Romania in 1960 si s-a stabilit la Paris, inainte de a se muta in Israel.

Cu ajutorul unui imprumut de 200.000 de dolari luat de la un verisor, Dan David a cumparat franciza Photo-Me International, specializata in cabine de fotografiere automata, cu care a avut mare succes. A deschis filiale in Israel, Spania, Romania si Italia. Atunci cand era copresedinte al grupului Photo-Me in 1999, actiunile lui valorau 210 milioane de lire sterline.

In 2000, a infiintat Dan David Foundation, care, alaturi de Universitatea Tel Aviv, atribuie in fiecare an incepand din 2002 premiul care ii poarta numele, acordat unor cercetatori cu rezultate remarcabile in stiinta, tehnologie, cultura si bunastare sociala.

Dan David a murit la Londra pe 6 septembrie 2011 la varsta de 82 de ani.

Citeste si:
Concurs macabru într-un oraș din Rusia. Premiu de 300 de dolari pentru cel mai frumos mormânt FOTO
Concurs macabru într-un oraș din Rusia. Premiu de 300 de dolari pentru cel mai frumos mormânt FOTO
Orașul Novosibirsk, cel mai mare oraș din Siberia, a găzduit primul concurs din Rusia de decorare și amenajare peisagistică a unui mormânt. La competiție au participat echipe din...
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Scandal în PNȚCD. Aurelian Pavelescu, acuzat că a produs multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu
Comitetul Naţional de Conducere al PNŢCD îl acuză, sâmbătă, pe Aurelian Pavelescu de ”management defectuos” şi de multe ”găuri negre” legate de vânzarea unui sediu. Imobilul ar fi...