VIDEO Cea mai neagra zi din istoria fortelor speciale US Navy SEAL. Operatiunea terminata cu un dezastru fare precedent

Duminica, 07 Februarie 2021, ora 01:51
14302 citiri
VIDEO Cea mai neagra zi din istoria fortelor speciale US Navy SEAL. Operatiunea terminata cu un dezastru fare precedent
Operatiunea Red Wings s-a soldat cu un esec catastrofal. FOTO Captura video

Operatiunea Red Wings a devenit cunoscuta prin pierderile suferite de US Navy SEAL, fortele de elita ale Marinei SUA. Operatiunea a avut loc in 2015, in Afganistan.

In data de 28 iunie 2005, o echipa SEAL formata din patru militari de elita a fost trimisa intr-o misiune de recunoastere pentru a localiza un HVT (high-valuable target - tinta de mare valoare) care se ascundea in munti la o altitudine de aproximativ 3.000 de metri, scrie Defense Romania, care citeaza Special-ops.org.

Ajunsa in spatele liniilor inamice, echipa SEAL avea o sarcina importanta, sa-l captureze pe Ahmad Shah, un insurgent cunoscut sub numele de Muhammad Ismail, lider al grupului de gherila Tigrii de Munte. Insa misiunea a fost compromisa dupa ce echipa a fost vazuta de cativa localnici, care i-au informat pe talibani.

Cei patru soldati americani au fost atacati violent de 50 de talibani. Au rezistat, dar au fost nevoiti sa se ascunda intr-o rapa si au cerut sprijin aerian.

Numai ca si aceasta misiune s-a dovedit un dezastru. Un elicopter Chinook MH-47, cu opt militari SEAL si opt Night Stalkers a fost trimis pentru extragerea celor patru membri US Navy Seal, mai noteaza sursa citata. Elicopterul Chinook MH-47 era escortat de elicoptere de atac puternic inarmate.

Elicopterul Chinook MH-47 a fost insa lovit o racheta antiaeriana, lansata dintr-un sistem portabil, iar toti cei 16 militari si cei 4 membri ai echipajului au murit pe loc. Aceasta a fost una dintre cele mai mari pierderi ale Fortelor Speciale americane.

Curand, cei 4 militari americani au fost coplesiti de inamic, iar trei dintre ei au fost ucisi. Al patrulea membru al echipei SEAL, Luttrell, a fost aruncat peste o creasta de o grenada antitanc si a ramas inconstient. Elicopterele trimise sa-l salveze nu au reusit sa-i repereze pozitia, iar situatia sa parea fara schimbare. Grav ranit, el a reusit totusi sa se tarasca pana intr-un sat aflat la 10 kilometri, unde localnicii l-au protejat de talibani si i-au anuntat pe americani ca militarul a ajuns la ei si are nevoie de ajutor. Intr-un final, acesta a fost salvat.

Aceasta a fost cea mai neagra zi pentru Fortele Speciale din timpul Operatiunii Enduring Freedom, numele oficial al operatiunii SUA de lupta impotriva terorismului, dupa atacurile din 11 septembrie 2001.

Mai puteti citi:

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Iranul afirmă că armele nucleare nu au loc în doctrina sa. „Programul serveşte doar în scopuri paşnice”
Iranul afirmă că armele nucleare nu au loc în doctrina sa. „Programul serveşte doar în scopuri paşnice”
Ministerul de Externe al Iranului a declarat luni, 22 aprilie, că armele nucleare nu îşi au locul în doctrina nucleară a țării, la câteva zile după ce un comandant al Gardienilor...
#Red Wings, #operatiune, #razboi, #Afganistan , #stiri externe