Vortexul polar, fenomenul care a provocat gerul cumplit din America

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 23:28
8939 citiri
Vortexul polar, fenomenul care a provocat gerul cumplit din America

Cetatenii din 24 de state americane au tremurat de frig saptamana aceasta din cauza vortexului polar, fenomen responsabil de temperaturile de pana la minus 50 de grade Celsius.

Pentru a intelege mai bine fenomenul care a acaparat Statele Unite, provocand ninsori si ploi inghetate ce au omorat cel putin 10 oameni in mai putin de o saptamana, CNN a apelat la explicatiile meteorologului Brandon Miller.

Acesta a precizat ca vortexul polar reprezinta circulatia unor vanturi puternice de mare altitudine in sensul invers acelor de ceasornic. Aceste vanturi inconjoara, de obicei, cei doi poli, insa in cazul emisferei nordice ele au tendinta sa coboare spre latitudini mai mici, adica mai spre sud, generand geruri naprasnice in zone in care nu este atat de frig de obicei.

Oscilatia vortexului

Vanturile superioare sunt cele fac vortexul sa isi schimbe din cand in cand intensitatea si directia, plonjand jeturi de aer arctic catre latitudini inferioare. Desi aceste vanturi polare bat pe tot parcursul anului, deviatiile de directie se produc numai in anumite perioade ale anului.

Cele mai afectate zone de vortexul polar sunt America de Nord si zone din nordul Europei si Asiei.

Vortexurile polare sunt complet diferite de fenomene precum tornadele si uraganele, primele manifestandu-se pe suprafete mai extinse si fiind de mai lunga durata decat o furtuna. Totusi, vortexurile pot produce si furtuni, cum au fost cele de gheata din Canada si SUA, avand in vedere diferenta de temperatura dintre zona din care provine masa de aer si cea in care se deplaseaza.

Ultima oara cand vortexul polar s-a resimtit a fost primavara anului trecut, cand o parte a Europei a fost cuprinsa de frig incepand cu luna martie. Astfel, in anumite zone din Marea Britanie, Craciunul a fost mai calduros decat Pastele.

Foarte multa lume se intreaba daca valul de frig ce a acaparat vestul Europei in ultimele zile are legatura cu gerul din America. Specialistii sustin ca da, ca cele doua valuri de frig sunt provocate de migratia maselor de aer arctic catre sud, insa intre cele doua nu exista o legatura de cauzalitate.

Citeste si:
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Cum a fost înlocuit pe tăcute Tudorel Toader în Comisia de la Veneția. Cine îi va lua locul
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a fost înlocuit din poziția de reprezentant al României în Comisia de la Veneția după ce mandatul său nu a mai fost prelungit. Mandatul lui...
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
8 candidați se vor bate pentru șefia USR. Cine i-ar putea lua locul lui Cătălin Drulă după alegerile din iulie
USR a informat că opt membri ai formaţiunii s-au înscris în cursa internă pentru şefia partidului. Alegerile vor avea loc la începutul lunii iulie. Cei opt candidaţi înscrişi în cursa...