Zeci de mii de austrieci, la funeraliile lui Joerg Haider

Sambata, 18 Octombrie 2008, ora 14:41
1192 citiri
Zeci de mii de austrieci, la funeraliile lui Joerg Haider
Foto: yahoo.com

Zeci de mii de austrieci i-au adus sambata un ultim omagiu liderului populist de extrema-dreapta Joerg Haider, care a murit intr-un accident rutier in urma cu o saptamana, relateaza Reuters.

Circa 30.000 de persoane au participat la slujba in memoria politicianului, care s-a desfasurat in capitala statului alpin al carui guvernator a fost mai mult de zece ani, Carintia. Haider era considerat de multi un lider apropiat de popor care a reusit sa se impuna in randul clasei politice de la Viena.

Una dintre putinlre personalitati austriece cunoscute peste hotare, Haider a condus extrema-dreapta in coalitia de guvernare intre 2000 si 2006 si a contribuit la acceptarea politicilor antiimigratie. Populismul modern al lui Haider, care ataca si ceea ce el considera a fi pierderea suveranitatii nationale prin integrarea in Uniunea Europeana, a redus influenta partidelor de centru, pe care le acuza ca sunt rupte de preocuparile oamenilor de rand.

"Desi era controversat si contestat, el vorbea pentru democratia europeana", spune Albert Gardin, in varsta de 59 de ani, care a venit de la Venetia special pentru slujba in memoria lui Haider. "Nu se adresa numai localnicilor, austriacilor, avea un mesaj european. Noi reprezentam o parte a Europei care se regaseste in pozitia sa", a spus el.

Cei veniti, unii imbracati in costumele traditionale verzi si maron, au adaugat coroane de flori la zecile deja depuse in fata sediului Guvernului local de la accidentul in care a murit Haider, in 11 octombrie. Unii au stat la coada ore intregi vineri, pentru a se apropiea de sicriul inchis si fotografiile unui Haider bronzat si imbracat informal, inconjurate de lumanari rosii.

"Nu era doar un politician, era un prieten al tuturor", spune o tanara de 27 de ani, Yvonne Graessl. "Avea grija de oameni intr-un mod personal, pentru a vedea daca ii poate ajuta sa nu".

Sicriul lui Haider a fost dus in piata din centrul orasului sambata dimineata, unde a avut loc o slujba in aer liber, inaintea celei din catedrala din secolul al XVI-lea din Klagenfurt.

Haider a murit intr-un accident rutier in timp ce se indrepta spre o cina de familie, la sfarsitul saptamanii trecute. El venea dintr-un club, avea viteza de doua ori mai mare decat limita legala, iar cantitatea de alcool din sange de patru ori mai mare decat este permis. Decesul a fost constatat la spital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un șofer care a intrat pe contrasens, pe DN1, a băgat în spital o mamă și doi copii minori
Un șofer care a intrat pe contrasens, pe DN1, a băgat în spital o mamă și doi copii minori
O femeie şi doi copii au fost transportaţi la spitalele din municipiul Sibiu, după ce au fost răniţi într-un accident rutier care a avut loc marţi dimineaţa, pe DN1, între Bradu şi Avrig,...
Îngrijorări majore pentru uzina nucleară Zaporojie. Avertismentul critic transmis de șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
Îngrijorări majore pentru uzina nucleară Zaporojie. Avertismentul critic transmis de șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică
"Ne apropiem periculos de mult de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, condamnând recentele atacuri...
#Joerg, #Haider, #funeralii, #participare, #accident , #stiri externe