30 de ani de la acordul care ”a îngropat” Uniunea Sovietică. Rolul Ucrainei și opoziția vehementă a lui Gorbaciov

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 09:22
5830 citiri
30 de ani de la acordul care ”a îngropat” Uniunea Sovietică. Rolul Ucrainei și opoziția vehementă a lui Gorbaciov

În urmă cu treizeci de ani, la 8 decembrie 1991, la reședința guvernamentală Viskuli din mijlocul pădurii Belovezhskaya din Belarus, liderii Ucrainei, Rusiei și Belarusului au semnat Acordul Belovezhskaya, care punea capăt existenței Uniunii Sovietice.

În numele Ucrainei, a fost semnat de Leonid Kravchuk. În urmă cu doar o săptămână, în țara sa avusese loc un referendum, în care peste 90% dintre ucraineni au susținut independența statului. Kravchuk însuși, care la acea vreme era președintele Radei Supreme de la Kiev, a fost ales președinte al Ucrainei.

Pentru Kravchuk, care a devenit unul dintre groparii Uniunii Sovietice, Acordul de la Bialowieza a fost un fel de rezultat al lungii sale cariere de lider de partid - de ceva vreme era principalul ideolog al Partidului Comunist Ucrainean - și începutul unei noi vieți, ca prim președinte al Ucrainei independente, relatează BBC.

Deși încă planau îndoieli dacă Stanislaŭ Šuškevič (președintele din Belarus), Boris Elțin și Leonid Kravciuk, liderii a (doar) trei dintre cele cincisprezece republici sovietice, aveau autoritatea de a dizolva uniunea, în conformitate cu articolul 72 al Constituției sovietice, acestea aveau dreptul de a se separa de uniune. La 12 decembrie 1991, Sovietul Suprem al RSFS Ruse a ratificat acordul în numele Rusiei și a denunțat în același timp tratatul de înființare a URSS din 1922.

Aceste tentative de dizolvare a Uniunii Sovietice au fost considerate ilegale de guvernul sovietic federal. Gorbaciov însuși a descris astfel manevra:

”...Soarta statului multinațional nu poate fi determinată de voința liderilor a trei republici. Chestiunea trebuie hotărâtă doar prin mijloace constituționale cu participarea tuturor statelor suverane și luând în calcul voința tuturor cetățenilor lor. Afirmația că normele legale de la nivelul Uniunii nu mai sunt în vigoare este și ea ilegală și periculoasă; ea poate doar înrăutăți haosul și anarhia din societate. Graba cu care acest document a apărut e și ea îngrijorătoare. Nu s-a discutat de către populații și nici de Sovietele Supreme ale republicilor în numele cărora s-a semnat. Și mai rău, a apărut atunci când încă se discută în parlamentele republicilor propunerea de tratat pentru o Uniune a Statelor Suverane, propunere avansată de Consiliul de Stat al URSS.”

Orice urmă de îndoială privind dizolvarea URSS s-a risipit la 21 decembrie 1991, când reprezentanții tuturor republicilor sovietice cu excepția Georgiei și a celor trei state baltice, inclusiv a celor trei semnatare ale acordului de la Belaveja au semnat protocolul de la Alma-Ata, care confirma dispariția Uniunii Sovietice și înființarea CSI. Dat fiind că paisprezece din cele cincisprezece republici își exercitaseră dreptul constituțional de secesiune, nu au mai rămas mai multe republici membre pentru a păstra existența Uniunii.

Stanislav Șușchievici, fostul lider al Belarusului, a fost informat de ministerul de externe al țării că acordurile originale au dispărut la data de 7 februarie 2013. A încercat să obțină copia originală pentru a ajuta la scrierea memoriilor sale.

Federația Rusă a încălcat acordurile Belavezha în 2014 ca urmare a anexării Crimeei din Ucraina.

Citeste si:
Prima declarație a celui care ar putea fi instalat de Moscova în fruntea Ucrainei. „Vremea politicienilor pro-occidentali şi pro-ruşi a dispărut pentru totdeauna”
Prima declarație a celui care ar putea fi instalat de Moscova în fruntea Ucrainei. „Vremea politicienilor pro-occidentali şi pro-ruşi a dispărut pentru totdeauna”
Fostul parlamentar din Ucraina Evgheni Muraev, despre care Marea Britanie a spus sâmbătă, 22 ianuarie, că este un potenţial candidat ales de Kremlin să conducă Ucraina după o ofensivă...
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Să mai bârfească cineva că-nsemnatu' influencer al MI6 a fost cu