Ziare.com

A intrat in vigoare Conventia privind regimul armelor cu dispersie la sol

Duminica, 01 August 2010, ora 23:47

   

A intrat in vigoare Conventia privind regimul armelor cu dispersie la sol
Incepand din data de 1 august 2010, intra in vigoare Conventia privind armele si munitia cu dispersie la sol, informeaza Le Monde.

Cu toate ca domeniul sau de aplicare este destul de limitat, mai multe puteri militare au refuzat sa semneze acest acord.

Potrivit AFP, intre 5% si 40% din submunitiile lansate din avioane asupra tintelor nu reusesc sa explodeze la sol si astfel pot ramane active ani de zile, mutiland populatia si in special femei si copii.

De aceea, intrarea in vigoare a acestei Conventii este o realizare deosebita a Comitetului International al Crucii Rosii si a unor ONG-uri, care au luptat impotriva acestor arme si au avut speranta ca marile forte militare vor renunta la ele.

Pana in prezent, Conventia a fost semnata de 107 state, 22 din cadru statelor membre ale Tratatului de la Oslo, 29 state din forta NATO, printre care Regatul Unit, Germania, Franta, Statele Unite ale Americii.

Conform estimarilor facute de surse non-guvernamentale, Franta detine stocuri de peste 50 de milioane de unitati, USA peste un miliard de bombe, iar China, Rusia si Israel au stocuri estimate la peste 800 milioane de astfel de unitati.

Potrivit Conventiei, fiecare stat semnatar se angajeaza ca in nicio imprejurare si sub nici o forma sa nu mai dezvolte, produca, stoca, achizitiona, si tranzactiona munitie si arme de dispersie, si bombe explozive special proiectate.
Citeste mai multe despre conventie arme dispersie sol
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2600 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dlui Gabriel autorul articolului

Sint tare curios sa aflu cum explici dumneata "afinitatea" acestor ordonante pentru femei si copii, mutilindu-i selectionat!?
Un reporter trebuie sa se informeze obiectiv asupra subiectului pe care il trateaza si atunci cind subiectul este peste capcitatea lui de intelegere sa aiba puterea sa nu traduca vorbele unor "luptatorii" pentru drepturile...femeilor si copiilor fara a pomenii sursa!
Acesti "militanti" sint parte din mechanismul complicat al subjugarii mondiale ce conduce catre o "ordine noua" ce a facut parte din doctrina fascista a lui Musolini, imbratisata cu ardoare de Roosvelt si Stalin, cu o dezvoltare complet diferita in America...
Jegul ala penal de soros, manipuleaza continu opinia publica si influenteaza politica mondiala prin astfel de actiunii la care "nevinovat" te faci parte...
In cazul in care nu ai capacitatea de documentare...putina decenta mon cher!

 

mariko

la aceasta m-am gidit si eu,sint femeie si bomba m-ar afecta pe mine ca femeie ,dar ce se intimpla cu barbatii ei nu pot fi mutilati ?

Sustin punctul tau de vedere Maricica.

Total de acord. Aceste arme trebuie interzise alaturi de priectilele explozive, grenadele defensive si multe altele.
Problema se pune cum vor fi epuizate stocurile? Pe calea distrugerii si detonarii lor in gropi subterane sau in cadrul urmatorului conflict posibil?

ALMANAHEPENALE

ma tem ca se vor folosi cu al 3-lea razboi mondial

adevaruri trunchiate...si/sau masluite

... in genere prezentarea unor stiri pe intr-un flux continuu ...este doar o compilatie mai mult sau mai putin reusita...parerea mea.
adevarul... prezentat in massmedia este in genere trunchiat si/sau masluit in folosul unor terti beneficiari.
vezi si precizarile din ultima vreme referitoare la diminuarea salariilor prof. cu 25%...am sa revin cu precizari.

 

...credibilitate si manipulare...

Nu doresc a intra intr-o polemica inutila pe acest site... pt ca nu ar folosi nimanui.
... si totusi prelucrarea informatiei si comunicarea ei presupune in mare masura atat credibilitate cat si o manipulare mai mult sau mai putin excesiva de manipulare a acestei informatii.
Oricum se pare ca multi sunt adeptii teorie consiratiei si inca a celei planetare...
...
In timpul conflictului iugoslav a rezultat o mare cantitate de munitie la sol neexplodata ...exemple destule si la noi cu munitite din cel de al doilea razboi mondial, si nu numai...ramasa neexplodata, sau in cazul conflictului din regiunea Orientului Mijlociu – Gaza, sau in cazul conflictului din Irak... si exemplele pot continua.

 

Nu cred...

Statele Unite nu au semnat nici pana azi aceasta conventie!!! Cu tot respectul, incercati sa verificati informatia inainte de a scrie, asta asa ca un principiu de baza al jurnalismului.http://www.stopclustermunitions.org/the-problem/

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor