A murit Fidel Castro

Sambata, 26 Noiembrie 2016, ora 07:33
16048 citiri
A murit Fidel Castro
Foto: Hepta

Fidel Castro, fostul lider cubanez, a murit, vineri seara, la 90 de ani.

Anuntul a fost facut de fratele sau, Raul, la televiziunea de stat cubaneza. El a spus ca "liderul si comandatul Revolutiei cubaneze" a decedat in noaptea de vineri, 25 noiembrie, la ora 22:29, informeaza BBC.

Fidel Castro va fi incinerat sambata, iar fratele sau, actualul presedinte al Cubei, a precizat ca in urmatoarele ore vor fi facute publice detalii privind inmormantarea lui Fidel Castro. "Conform vointei exprimate de camaradul Fidel, ramasitele sale pamantesti vor fi incinerate la primele ore ale zilei de sambata", a spus Raul Castro.

Fidel Castro a condus cu mana de fier Cuba timp de 49 de ani, impunand un regim dictatorial, pana in 2008, cand a i-a cedat puterea fratelui sau, Raul, din motive de sanatate.

In timp ce sustinatorii sai l-au considerat ca fiind omul care a redat Cuba poporului, adeversarii sai l-au acuzat de dictatura si reprimarea brutala a opozitiei.

Presa din intreaga lume scrie despre decesul lui Castro - de la lider revolutionar la cel care a adus lumea in pragul unui razboi nuclear

Anul acesta, in aprilie, a sustinut un discurs in ultima zi a Congresului Partidului Comunist, in care a spus ca ideile comuniste inca sunt valabile si ca poporul cubanez va fi victorios.

Fidel Castro, la implinirea a 90 de ani: desi retras, ramane omniprezent pe strazile Cubei

Ultima sa aparitie publica a fost pe 15 noiembrie, cand l-a primit la resedinta sa pe presedintele Vietnamului, Tran Dai Quang.

Fidel Castro la 90 de ani: Specia umana se confrunta cu cel mai mare risc din istorie

Fidel Castro, aparitie rara in public

Cum a preluat puterea

Un personaj foarte controversat, Fidel Castro a inceput ca revolutionar cubanez care a participat la rasturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista si la transformarea Cubei in primul stat comunist din emisfera vestica. A fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa, in 1965.

Fidel Castro s-a nascut pe 13 august 1926, intr-o familie bogata de fermieri. A studiat dreptul la Universitatea din Havana, dupa care a practicat avocatura intr-o societate mica intre 1950-1952.

In 1953 a condus o miscare de protest impotriva presedintelui de atunci, F. Barista, si a fost arestat, acuzat si condamnat la 15 ani inchisoare. A fost eliberat in mai 1955 si a plecat in exil in Mexic si Statele Unite, unde a format Miscarea 26 Iulie.

S-a intors in Cuba cu un numar de exilati, navigand clandestin din Mexic in Cuba si declansat noi actiuni impotriva regimului cubanez de atunci. In ziua de 1 Ianuarie 1959, presedintele Batista fuge din tara, iar fortele lui Castro cuceresc Havana.

Castro a fost mai intai premier al Cubei pana in 1976, dupa care a devenit presedintele Consiliului Statului si Consiliului Ministrilor. El a stat 49 de ani la conducerea statului cubanez.

Castro a controlat Cuba cu mana de fier, impunand un regim dictatorial: a nationalizat industria, a eliminat proprietatea privata, a colectivizat agricultura. Multi cubanezi au fugit din tara.

Din cauza embargoului economic impus de S.U.A., Cuba a devenit din ce in ce mai dependenta de Uniunea Sovietica si alte tari din blocul comunist. Majoritatea sustinatorilor lui Castro considera embargoul american ca sursa a problemelor economice ale insulei.

Un regim controversat

In acelasi timp, desi un popor sarac, in Cuba, educatia si ingrijirea medicala sunt pentru toti cetatenii, iar statisticile UNESCO confirma ca Republica Cuba are cea mai mica rata de analfabetism din America Latina. De asemenea, rata mortalitatii infantile este cea mai mica din regiune. Castro a devenit primul sef de stat care a primit medalia Sanatate Pentru Toti de la Organizatia Mondiala de Sanatate pe 12 aprilie 1988.

Un vizibil cult al personalitatii s-a nascut in jurul lui Castro. El este faimos si pentru discursurile sale lungi si detaliate, ce de obicei dureaza cateva ore si contin multe date si referinte istorice.

Regimul lui Fidel Castro a fost de nenumarate ori acuzat de abuzuri la adresa drepturilor omului, in special tortura, incarcerare arbitrara, procese nedrepte si executii extra-judiciare. Grupuri ca Amnesty International si Human Rights Watch au criticat de-a lungul timpului lipsa libertatii presei, drepturilor civile, alegerilor libere si democratice, dar in special scoaterea in afara legii a grupurilor si organizatiilor politice de opozitie.

Pe 19 februarie 2008, Fidel Castro a declarat oficial ca renunta la putere. In august 2006, in urma unei interventii chirurgicale, cedase deja, cu titlu interimar, atributiile sale fratelui sau, Raul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Fidel Castro murit, #Fidel Castro Cuba murit , #stiri internationale